Навлизаме в сезона на технологичните печалби, който се очаква да бъде още един бурен, и можете да се обзаложите, че AI ще бъде в центъра на вниманието. И ако има една компания, която всички наблюдават, това е Nvidia.

Акциите на гиганта в областта на чиповете са нараснали с повече от 16% през последния месец и в момента той е напът отново да измести Apple като най-голямата публично търгувана компания по пазарна капитализация.

Скокът идва, след като главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг заяви, че търсенето на предстоящия чип Blackwell на компанията е „ненормално“ по време на интервю за CNBC. Оттогава акциите на Nvidia са скочили с около 18%, достигайки най-високата си цена от $130.

Но съобщенията, че администрацията на Байдън ще въведе лимит на броя на чиповете с изкуствен интелект, които могат да бъдат доставяни в определени държави, спряха ралито във вторник, преди да възстановят част от позициите си в сряда.

Невероятното представяне на Nvidia и стремителният ръст на продажбите в центровете за данни през последната година поставят компанията в трудна позиция за предстоящото обявяване на резултатите, което тя все още не е насрочила официално.

През третото фискално тримесечие на 2024 г. общите приходи на компанията са нараснали с 206% до 18,1 млрд. долара, а приходите от центрове за данни са се увеличили с 279% до 14,5 млрд. долара. И макар че Nvidia не е изправена пред спад, ръстът им вероятно ще се забави в сравнение със същия период на миналата година, което може да стресне инвеститорите.

Просто погледнете какво се случи, след като компанията обяви приходите си за второто тримесечие през август. Въпреки че постигна по-добри резултати по отношение на приходите и печалбата на акция, като парите от центровете за данни скочиха с 154% на годишна база до 26,3 млрд. долара, акциите на Nvidia все пак спаднаха с над 6% веднага след обявяването. Цената на акциите на компанията се възстанови след повече от месец.

Търговията с изкуствен интелект също не е ударила всички. Акциите на Broadcom са скочили с 59% от началото на годината досега, изпреварвайки по-широкия индекс S&P 500, който е нараснал с 21%. Qualcomm се е повишил с 19%, а AMD е добавила само 6% към акциите си. Междувременно Intel е спаднал със зашеметяващите 55%.

Broadcom се възползва от участието си в AI инфраструктурата, свързваща сървъри и други подобни, докато Qualcomm се разглежда като потенциален бенефициер на AI растежа в устройствата чрез смартфони и персонални компютри. AMD се изправя срещу Nvidia и служи като алтернатива както по отношение на цената, така и на наличността.

След това има Intel, който се бори на фона на огромните си усилия за обрат, които включват изграждане на възможностите за производство на чипове от трети страни, както и опити да догони Nvidia и AMD в областта на AI процесорите.

Но Nvidia все още е безспорната звезда на този сезон на отчетите. Инвеститорите ще търсят признаци за продължаващи разходи от хайпърскейлъри като Microsoft, Google, Meta и Amazon, които съставляват огромна част от продажбите на изкуствен интелект.

Те също така ще разглеждат как другите компании за чипове се представят през това тримесечие преди обявяването на Nvidia, което обикновено е далеч по-късно в цикъла на отчетите, отколкото при нейните конкуренти.

На Уолстрийт също така ще се търси информация за внедряването на Blackwell на Nvidia и дали компанията е изправена пред някакви ограничения в доставките, както се случи с чиповете Hopper. Така или иначе, това ще бъдат няколко диви седмици.