Не всички са убедени във възвръщаемостта на инвестициите в генеративен AI. Но много инвеститори са сред оптимистите, ако се съди по последните данни на компанията за проследяване на финансирането PitchBook.

През третото тримесечие на 2024 г. рисковите инвеститори са вложили 3,9 млрд. долара в стартъпи за генеративен изкуствен интелект в 206 сделки. Това не включва кръга от 6,6 млрд. долара на OpenAI. А 2,9 млрд. долара от това финансиране са отишли в американски компании (127 сделки).

Някои от най-големите победители през третото тримесечие са асистентът за кодиране Magic (320 млн. долара през август), доставчикът на услуги за търсене в предприятията Glean (260 млн. долара през септември) и компанията за бизнес анализи Hebbia (130 млн. долара през юли). Китайската Moonshot AI набра 300 млн. долара през август, а Sakana AI, японски стартъп, фокусиран върху научни открития, приключи транш от 214 млн. долара миналия месец.

Gen AI, широк технологичен сектор, който включва генератори на текст и изображения, асистенти за кодиране, инструменти за автоматизация на киберсигурността и други, има своите противници. Експертите поставят под въпрос надеждността на технологията, а в случая с моделите, обучени върху данни, защитени с авторски права - и нейната законност.

Но рисковите инвеститори ефективно залагат на това, че генеративният AI ще се наложи в големи и печеливши индустрии и че растежът му в дългосрочен план няма да бъде повлиян от предизвикателствата, пред които е изправен днес.

Може би те са прави. Доклад на Forrester прогнозира, че 60% от скептиците ще приемат технологията - съзнателно или не - за задачи от обобщаване на информация до творческо решаване на проблеми. Това е доста по-розово от прогнозата на Gartner от началото на годината, че 30% от проектите за генеративен AI ще бъдат изоставени до 2026 г.

„Големи клиенти внедряват производствени системи, които се възползват от инструментариума на стартъпите и моделите с отворен код“, казва пред TechCrunch Брендън Бърк, старши анализатор на нововъзникващите технологии в PitchBook.

„Последната вълна в сектора показва, че са възможни нови поколения модели, които могат да се отличат в научните области, извличането на данни и изпълнението на код.“

Едно от сериозните препятствия пред широкото разпространение на генеративния AI са огромните изчислителни изисквания на технологията. Анализаторите на Bain прогнозират, че генеративният AI ще накара компаниите да изградят центрове за данни с гигаватни мащаби, които консумират от 5 до 20 пъти повече енергия от средния център за данни, който се използва днес. Това ще натовари и без това ограничената верига за доставка на работна ръка и електроенергия.

Търсенето на електроенергия за центрове за данни вече удължава живота на въглищните електроцентрали. Morgan Stanley изчислява, че ако тази тенденция се запази, глобалните емисии на парникови газове от сега до 2030 г. могат да бъдат три пъти по-високи в сравнение с тези, които биха се появили, ако не беше разработена тази технология.

Няколко от най-големите оператори на центрове за данни в света, включително Microsoft, Amazon, Google и Oracle, обявиха инвестиции в ядрена енергия, за да компенсират нарастващото потребление на невъзобновяема енергия. Но може да минат години, преди тези инвестиции да дадат резултат.

На този фон инвестициите в Gen AI стартъпи не показват признаци на забавяне. ElevenLabs, популярният инструмент за клониране на гласове се опитва да набере средства при оценка от 3 млрд. долара. Black Forest Labs, компанията, която стои зад прословутия генератор на изображения X, води преговори за кръг от финансиране в размер на 100 млн. долара, според съобщенията. За много други стартъпи - това е само началото.