Според главния изпълнителен директор Себастиан Семиатковски изтичането на технологични таланти от Европа е най-големият рисков фактор, пред който е изправена шведската компания за разплащания Klarna, докато се приближава към предстоящото си първично публично предлагане.

В обширно интервю за CNBC той е категоричен, че неблагоприятните правила в Европа относно опциите за акции на служителите - обичайна форма на капиталово възнаграждение, която технологичните компании предлагат - могат да доведат до загуба на таланти в полза на американски технологични гиганти като Google, Apple и Meta.

Тъй като Klarna - която е известна с популярните си планове за разсрочено плащане „купи сега, плати по-късно“ - се подготвя за своето IPO, липсата на привлекателност на Европа като място за работа на най-добрите и най-умните технологични специалисти се превръща в много сериозен страх.

Липса на предвидимост

Семиятковски коментира, че има редица пречки, които стоят пред Klarna и останалите европейски технологични компании да предлагат на служителите си в региона по-благоприятни планове за опции за акции. Включително разходи, намаляващи стойността на ценните книжа, които им се предоставят при постъпване на работа.

По думите му във Великобритания и Швеция социалните осигуровки на служителите, които се приспадат от възнагражденията им за акции, са „неограничени“, което означава, че те могат да загубят повече от колегите си в Германия и Италия, където има конкретни ограничения.

Колкото по-висока е цената на акциите на една компания, толкова повече тя трябва да плаща за социални придобивки на служителите, което затруднява ефективното планиране на разходите ѝ. Великобритания и Швеция също така изчисляват социалните плащания върху действителната стойност на собствения капитал на служителите при продажба в случаи на ликвидност като IPO.

„Не става въпрос, че компаниите не желаят да плащат това“, казва Сиемятковски. „Най-големият проблем е липсата на предвидимост. Ако даден разход за персонала е изцяло свързан с цената на акциите ми и това има отражение върху печалбата и загубата, то се отразява и върху разходите на компанията. Това прави невъзможно планирането.“

Изтичането на мозъци като основен риск

Проучване на компанията за рисков капитал Index Ventures от миналата година установява, че средно служителите на европейски стартъпи в късен етап на развитие притежават около 10% от компаниите, за които работят, в сравнение с 20% в САЩ.

От 24 изследвани европейски държави Обединеното кралство се класира най-високо като цяло. Там обаче ситуацията е лоша, когато става въпрос за административната тежест, свързана с третирането на гореописаните планове.

Запитан дали се притеснява, че служителите му могат да потърсят начин да напуснат компанията и да се насочат към американската технологична сцена, Сиемяковски казва, че това е „риск“, особено след като Klarna се разширява агресивно в САЩ.

„Колкото по-известни ставаме на американския пазар, толкова повече хора ни виждат и разпознават - и толкова повече пощенската им кутия в LinkedIn ще бъде затрупана с предложения от други“, казва Сиемяковски.

По думите му в Европа „за съжаление има нагласа, че не трябва да се плаща толкова много на наистина талантливи хора“, особено когато става въпрос за такива, работещи в сферата на финансовите услуги.

„Тези настроения са по-силни тук, отколкото в САЩ, и това вреди на конкурентоспособността“, казва съоснователят на шведската компания. „Ако към вас се обърнат от Google, те ще ви оправят визата. Те ще ви прехвърлят в САЩ. Тези проблеми, които съществуваха преди, вече ги няма. Най-талантливите кадри днес са много мобилни. Сега за служителите е по-лесно да работят дистанционно от регион, който е извън физическото офис пространство на компанията“.