Американската икономическа система е известна с това, че е способствала за създаването на най-успешните стартъпи в историята - стартирали от гаражи, за да се превърнат в гиганти.

И това, по всичко личи, продължава. Как иначе да си обясним ръст на приходите от почти 91 000% за няколко години?

Inc. наскоро публикува своята класация Inc. 5000 2024, която подрежда стартиращите компании според съответния процент на нарастване на приходите им през предходните три години. Общо организациите в списъка са създали близо 875 000 работни места и са генерирали 317 млрд. долара приходи.

Fast Company представя първите десет от тях по отношение на ръста на приходите:

  • Vytalize Health (Хобокен, Ню Джърси) - 90,779% ръст на приходите за три години;

  • Lessen (Скотсдейл, Аризона) - 45,603%;

  • Monogram Health (Брентууд, Тенеси) - 43 848;

  • Top Tier Solar Solutions (Шарлот, Северна Каролина) - 41,101%;

  • ABA Centers of America (Форт Лодърдейл, Флорида) - 32 192%;

  • Upward Health (Ню Йорк) - 30,722%;

  • Carbliss (Плимут, Вирджиния) - 27,174%;

  • Bounce (Сан Франциско, Калифорния) - 19,783%;

  • Raw Sport Supplement Company (Порт Сейнт Луси, Флорида) - 17,644%;

  • Alpine IQ (Брумфийлд, Калифорния) - 16,469%.

Освен това в списъка има няколко компании, които могат да бъдат особено интересни, защото постигат успех на наситени пазари, намират реални начини за използване на генеративен изкуствен интелект или просто улесняват извършването на дейности като обуването на обувки.

Beehive Meals

Beehive Meals е базирана в Лейтън, Юта, услуга за доставка на храна, основана от Алис Джаксън, 30-годишна майка и домакиня. Тази година компанията е под номер 399 в списъка на Inc. с тригодишен ръст от 1103%. Въпреки че сегментът на доставките на храна е доста пренаселен, Beehive Meals намира път към успеха, като предлага замразени ястия, приготвени на бавен огън.

След като стартира през август 2019 г., Джаксън прави доставки за по 10 000 долара на ден. През 2022 г. тази сума достига 8 млн. долара.

Praxis Labs

Генеративният AI е навсякъде, но за много хора все още не е ясно как всъщност се използва на практика. Praxis Labs - компания от Лос Анджелис, основана от 33-годишната Елис Смит и 27-годишната Хедър Шен - го използва, за да се опита да направи работните места малко по-хармонични.

По-конкретно Praxis Labs използва изкуствен интелект, за да създаде симулирана среда, в която мениджърите да усъвършенстват уменията си за обратна връзка, особено що се отнася до деликатни ситуации на работното място и около него. Компанията се разраства и в областта на обучението по отношение на разнообразието на работното място - нещо като допълнение към екипите по човешки ресурси - докато политиките на това поле стават все по-политизирани. Компанията заема 150-то място в списъка с тригодишен ръст от 2 352%.

Kizik

Обуването на обувки не е голям проблем за много хора, но за тези с увреждания, травми или за малките деца то може да бъде трудно.

Kizik - още една компания от Юта, която е под номер 407 в списъка с тригодишен ръст от 1 090% - произвежда обувки, които се обуват без ръце. Основана от Майк Прат, който преди това е съосновател и продава Ogio, компания за спортни чанти, през 2019 г. тя лицензира технологията си и получава инвестиция от Nike.