Според изтъкнати ръководители и инвеститори от сектора потенциалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом и множеството геополитически бури са допринесли за увеличаване на инвестициите в стартиращи предприятия в областта на отбранителните технологии в Европа.

Кандидатът за президент от Републиканската партия заплаши с оттегляне на САЩ от НАТО и заяви, че няма да защитава съюзници, които не увеличават бюджетите си за отбрана. Той е вкопчен в напрегната надпревара с вицепрезидента Камала Харис в изборите на 5 ноември.

Непредсказуемостта на Тръмп, съчетана с войната в Украйна и напрежението в Близкия изток, допринесе за това световните военни разходи да достигнат рекордно високи стойности от 2,4 трилиона долара през 2023 г., според Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI).

През юни Иновационният фонд на НАТО (NIF), който е на стойност 1,1 млрд. долара, обяви партньорства с компании за рисков капитал и стартиращи предприятия в областта на отбраната в цяла Европа, целящи да засилят сигурността на континента.

Междувременно по-рано тази година Европейският съюз представи първата си индустриална стратегия в областта на отбраната, като задели повече от 1 млрд. долара за военни иновации.

Макар че перспективата за президентството на Тръмп не е единственият фактор, който стои зад тези инициативи, тя е съществен двигател на последващите инвестиции, направени както от правителствата, така и от рисковите капиталисти в производители на безпилотни самолети, роботика и квантови изчисления, посочват ръководителите от индустрията пред Reuters.

Работещата в Мюнхен компания Vsquared Ventures е един от водещите европейски инвеститори в областта на военните технологии, като наскоро набра фонд от 214 млн. евро за инвестиции в космически, роботизирани и други проекти в сферата.

„Заплахите на Тръмп накараха европейските държави да се замислят по съвсем различен начин за инвестирането в собствените си способности и за раздаването на поръчки, често на стартиращи компании“, казва Херберт Мангезиус, партньор-основател във Vsquared, който си партнира с фонда на НАТО. „Искаме да видим по-бързи цикли, по-широки експерименти и по-добри способности. Планирането в едно министерство е много бавно и светът на рисковите фондове е един потенциален отговор на този проблем“.

Портфолиото на Vsquared включва IQM, една от водещите европейски компании в областта на квантовите изчисления, и Isar Aerospace, производител на ракети, който сам е набрал повече от 400 млн. евро частен капитал.

Понастоящем NIF е подкрепен от 24 държави от НАТО, а останалите осем - включително Канада и САЩ - не участват.

„Амбицията ми е в крайна сметка всички съюзници от НАТО да се присъединят към фонда“, посочва в интервю за информационната агенция Андреа Траверсоне, управляващ партньор на организацията.

Структурни промени

Въпреки че нахлуването на Русия в Украйна е основната причина за по-високите разходи, някои инвеститори в отбранителната индустрия казват, че и подходът на Тръмп към съюзниците на САЩ е разтърсил лидерите в НАТО и в цяла Европа. Неговите заявки са довели до увеличаване на разходите за отбрана, инвестиции в нови технологични компании и партньорства на правителствата с тях.

Рикардо Мендес, главен изпълнителен директор на базирания в Лисабон производител на дронове Tekever, който има договори с Великобритания, Украйна, ЕС и др., е категоричен: „Възможността за втори мандат на президента Тръмп води до различни последици както за американските, така и за европейските отбранителни предприятия. Провеждат се дискусии относно преразглеждането на процедурите за възлагане на обществени поръчки с акцент върху по-голямата гъвкавост, което би било в полза на по-малките и средните технологични компании“.

Към 2023 г. разходите за отбрана и сигурност в цяла Европа са се увеличили с 16% до 552 млрд. евро от 2022 г. насам, според данни, събрани от SIPRI.

ARX Robotics, германски стартъп, който неотдавна набра кръг на финансиране от 9 млн. евро, подкрепен от NIF, изгражда автономни роботи, които могат да бъдат използвани на бойното поле. Запитан дали потенциалът за победа на Тръмп през ноември и други геополитически фактори оказват влияние върху инвестициите в отбраната, главният изпълнителен директор Щефан Рьобел отговаря: „Абсолютно. Това са неща, които всеки има в главата си. Европа трябва да увеличи инвестициите си в отбраната и сега виждаме промяна в инерцията.“

Устойчивост

В целия свят финансирането на рисков капитал се сблъска със сериозен спад през 2023 г., тъй като инвеститорите изчакваха да видят как ще се развият техните предприятия от времето на пандемията на фона на нарастващите лихвени проценти и нестабилността на публичните пазари. В Европа общите инвестиции в стартъпи са намалели с 44% - от 103 млрд. долара до едва 57 млрд. долара, според данни на Pitchbook.

За сравнение, инвестициите в местни стартъпи в областта на отбранителните технологии остават сравнително устойчиви, като за същия период спадат с 21% - от 2,6 млрд. долара до около 2 млрд. долара.

Министърът на финансите на Германия Кристиан Линднер коментира пред Reuters през февруари, че страната облекчава бюрократичните процедури за инвестиции в отбранителни компании, тъй като Берлин увеличава военните си разходи.

Мангезиус от Vsquared цитира Quantum Systems, германски производител на дронове, който наскоро е подписал сделки с правителството на страната си, като компания, която пряко се е възползвала от подготовката на Германия за завръщането на Тръмп.

„Това беше пряка последица от казаното от Тръмп. Това накара германската държава да реагира и да вложи пари, защото европейските държави трябва да бъдат самодостатъчни“, казва той. „Не можете да възлагате собствената си сигурност на друг“.

Бюлент Алтан, партньор-основател на Alpine Space Ventures, също базиран в Мюнхен, пък акцентира, че Европа инвестира в отбранителни технологии, за да бъде по-добър партньор на САЩ.

„Освен това, ако по пътя на това партньорство се появят затруднения, ние няма да сме с празни ръце“, добавя той.