В Украйна няколко стартъпа разработват системи с изкуствен интелект (AI), които помагат за управлението на огромен флот от безпилотни летателни апарати, като пренасят военните действия в неизследвана територия, докато двете страни се надпреварват да получат технологично предимство в битката.

Украйна се надява, че внедряването на дронове с изкуствен интелект на фронтовата линия ще ѝ помогне да преодолее нарастващото заглушаване на сигнала от руснаците, както и да даде възможност на безпилотните летателни апарати да работят в по-големи групи.

Разработката на дронове с изкуствен интелект в Украйна е разделена като цяло между визуални системи, които помагат за идентифициране на цели и насочване на дронове към тях, картографиране на терена за навигация и по-сложни програми, позволяващи на безпилотните апарати да работят във взаимосвързани „рояци“.

Една от компаниите, работещи в тази област, е Swarmer, която разработва софтуер, свързващ дроновете в мрежа. Решенията могат да се изпълняват незабавно в цялата група, като човек се намесва само за да даде зелена светлина на автоматичните удари.

„Когато се опитате да увеличите мащаба с човешки пилоти, това просто не работи“, казва пред Reuters главният изпълнителен директор на Swarmer Сергей Куприенко. „За рояк от 10 или 20 дрона или роботи е практически невъзможно хората да ги управляват“.

Swarmer е една от над 200-те технологични компании, които се появиха, откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване през 2022 г. Цивилни лица с ИТ образование разработват дронове и други устройства, за да помогнат на Украйна да се противопостави на много по-големия враг.

Куприенко акцентира, че докато човешките пилоти се затрудняват да провеждат операции, включващи повече от пет дрона, AI ще може да обработва стотици.

Система, наречена Styx, например, ще направлява мрежа от разузнавателни и ударни дронове, големи и малки, във въздуха и на земята. Всеки дрон ще може да планира собствените си ходове и да предвижда поведението на останалите в рояка. Освен че ще увеличи мащаба на операциите, казва Куприенко, автоматизацията ще помогне за защитата на пилотите на дронове, които работят близо до фронтовата линия и са приоритетна цел за вражески огън.

Технологията на Swarmer все още е в процес на разработване и е изпробвана на бойното поле само експериментално.

Самюел Бендет, старши научен сътрудник в Центъра за нова американска сигурност, коментира, че системите за управление на дронове с изкуствен интелект вероятно ще се нуждаят от човек, който да предотвратява грешки при избора на цели. Съществува широка загриженост относно етиката на оръжия, които изключват човешката преценка. В изследователски документ на Европейския парламент от 2020 г. се предупреждава, че такива системи могат да извършат нарушения на международното хуманитарно право и да понижат прага за започване на война.

AI вече се използва при някои от ударите на Украйна с безпилотни самолети с голям обсег, които са насочени към военни съоръжения и петролни рафинерии на стотици километри навътре в Русия. Според представител на украинската армия, който говори при условие за анонимност пред информационната агенция, атаките понякога включват рояк от около 20 дрона. Основните дронове летят към целта, а задачата на другите е да унищожат или отвлекат въздушната защита по пътя. За тази цел те използват изкуствен интелект с човешки надзор, който помага да се открият цели или заплахи и да се планират възможни маршрути.

Заглушаване на сигнали

Нуждата от дронове с изкуствен интелект става все по-належаща, тъй като и двете страни внедряват системи за електронна война, които прекъсват сигналите между пилотите и дроновете. Особено малките, евтини модели, които през 2023 г. се превърнаха в основен начин за поразяване на вражески превозни средства и от двете страни, са особено учзвими с увеличаването на смущенията.

„Вече работим с концепцията, че в близко бъдеще няма да има връзка на фронтовата линия между пилота и дроновете“, казва Макс Макарчук, ръководител на отдела за изкуствен интелект в Brave1, акселератор за отбранителни технологии, създаден от украинското правителство.

Според Макарчук процентът на безпилотните апарати, които попадат в целта, постоянно намалява. Повечето от тях вече имат процент на поразяване от 30-50%, докато за новите пилоти той може да бъде едва 10%. Той прогнозира, че управляваните от изкуствен интелект малки дронове могат да постигнат процент на поражения от около 80%.

За да се противопоставят на заплахата от инструментите за електронна война, производителите, сред които и Swarmer, започват да разработват функции, които позволяват на дрона да се фиксира върху целта чрез своята камера. Тъй като системите за радиоелектронна защита образуват невидим купол за заглушаване на сигнала над оборудването и войниците, които защитават, ако контактът на пилота с дрона бъде прекъснат, той вече не може да го контролира и апаратът или пада на земята, или продължава да лети право напред. Автоматизирането на последната част от полета на дрона до целта означава, че той вече не се нуждае от пилота, като по този начин се обезсилва ефектът от заглушаването.

Безпилотни летателни апарати с изкуствен интелект се разработват от години, но досега се смятаха за скъпи и експериментални. Бендет посочва, че Русия е разработвала въздушни и наземни дронове с AI още преди инвазията през 2022 г. и е постигнала някои успехи.

В Украйна ключовата задача на производителите е да създадат евтина система за насочване с изкуствен интелект за безпилотни самолети. Това би позволило масовото ѝ внедряване по протежение на цялата фронтова линия с дължина 1000 км, където всяка седмица се използват хиляди безпилотни летателни апарати. Разходите могат да бъдат намалени, като програмите за изкуствен интелект се изпълняват на Raspberry Pi - малък и евтин компютър, който намери световна популярност извън образователните цели, за които е създаден.

Макарчук казва, че е изчислил цената за поставяне на проста система за насочване, която да се фиксира върху форма, видима за камерата на дрона, само на около 150 долара на дрон.