Шест държави от НАТО, съседни на Русия, обединяват усилията си, за да изградят "стена от дронове" за защита на границите си, съобщи вътрешният министър на Литва.

"Това е нещо съвсем ново – стена от дронове, която се простира от Норвегия до Полша, а целта е да използваме дронове и други технологии за защита на границите ни", заяви Агне Билотайте в интервю за местната информационна агенция BNS.

"Не само с физическа инфраструктура, системи за наблюдение, но и с дронове и други технологии, които ще ни позволят да се защитим от провокации от неприятелски държави и да предотвратим контрабандата", допълни тя, цитирана от CNBC.

Другите държави, които участват, са балтийските съседи на Литва - Латвия и Естония, както и Полша, Финландия и Норвегия.

Подробности като финансиране, график и технически аспекти на проекта не бяха предоставени, но Билотайте заяви, че фондовете на ЕС биха могли да играят роля и че всяка страна трябва да си напише "домашното".

В интервю за финландския телевизионен канал Yle, цитирано от FT, вътрешният министър на Финландия Мари Рантанен заяви, че планът за безпилотната стена ще се "подобри с времето".

Финландия, която се присъедини към НАТО през 2023 г., има обща граница с Русия, дълга 832 мили, отбелязва CNBC.

Вътрешните министри на шестте държави, участващи в проекта за безпилотна стена, се срещнаха в латвийската столица Рига на 23 и 24 май.

Те обсъдиха заплахите за сигурността, както и въпроса за невоенни тактики, като например "инструментализирана миграция", позовавайки се на случаи от миналото, когато Русия или Беларус са изпращали през границите си маси от нелегални кандидати за убежище от Африка и Близкия изток.

"Нашата цел е да гарантираме, че Финландия разполага с ефективни средства за справяне със ситуации, в които инструментализираната миграция се използва за оказване на натиск върху Финландия", заяви Рантанен. "Феноменът на инструментализираната миграция по външните граници на ЕС е общо предизвикателство. Финландия също се стреми да намери решения на ниво ЕС за борба с това явление."

Междувременно стана ясно, че Испания ще предостави на Украйна военно оборудване на стойност 1 милиард евро до края на годината, съгласно двустранно споразумение, подписано днес от украинския президент Володимир Зеленски и испанския премиер Педро Санчес, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На пресконференция в Мадрид, където малко по-рано пристигна на посещение, Зеленски заяви, че руските сили са атакували Украйна с около 3200 управляеми въздушни бомби този месец.

Той отбеляза, че украинската армия не разполага с достатъчно ракети за въздушна отбрана, за да спре Русия.