Откъде идвате?

Това винаги е имало значение при търсенето на инвестиционни пари в Силициевата долина, чиито рискови капиталисти са втренчени във вълшебни инкубатори на таланти като кампуса на Станфордския университет или изрисуваните с графити офиси на ранния Facebook.

Тези инвеститори обаче сега копнеят за нов клас основатели - тези, които са служили в специализирана част на израелската армия, пише The Wall Street Journal.

Членовете на елитното разузнавателно звено 8200, известни със своите съвършени умения в сферата на киберсигурността и кибервойната, са основали десетки компании, а други вече са влиятелни рискови капиталисти, както и ментори на стартиращи предприемачи.

Звено 8200 е подразделение на Израелския разузнавателен корпус на Израелските отбранителни сили, отговорно за тайни операции, събиране на разузнавателна информация и декриптиране на кодове, контраразузнаване, кибервойна, военно разузнаване и наблюдение

Най-малко пет публично търгувани в САЩ технологични компании са основани от възпитаници на звеното, според данните на WSJ:

Palo Alto Networks - $116.0 млрд.

Check Point Software Technologies - $21.3 млрд.

CyberArk Software - $12.4 млрд.

Wix.com - $9.1 млрд.

Radware - $ 900 млн.

Тяхната обща стойност е около 160 милиарда долара. Частните компании, създадени от бивши членове на елитното звено, струват милиарди повече.

Най-голямата компания за облачна сигурност Wiz през юли беше близо до подписването на сделка с Google за 23 милиарда долара. Това щеше да е най-значимото по стойност придобиване на Google досега. След като преговорите се провалиха, главният изпълнителен директор на Wiz и ветеран от 8200 Асаф Рапапорт е казал на служителите, че иска да достигне 1 милиард долара приходи, преди да планира листване на публичен пазар, посочва WSJ.

Wiz и възпитаниците на Звено 8200 се насочват към решаването на огромен бизнес проблем – как да запазят сигурността на големите компании с уменията, които са придобили от времето си в армията. Те и изградените от тях компании се превръщат в популярни стоки, тъй като все повече индустрии преместват огромни количества бизнес документи в облака, който е постоянно атакуван от хакери. И докато преди са говорили за услугата си с приглушен тон, сега възпитаниците на Unit 8200 я рекламират шумно, за да привлекат клиенти и инвестиционни пари за своите стартиращи компании.

Palo Alto Networks, най-голямата публично търгувана компания за киберсигурност и самата тя продукт на Звено 8200, е придобила няколко компании, ръководени от възпитаници на звеното през последните години. Greylock Partners и Sequoia Capital, две от най-известните фирми за рисков капитал в Силициевата долина, наскоро наеха базирани в Израел партньори.

Всичко това се случва, докато на други места инвестиционният двигател на Силициевата долина се забавя. Пари за стартъпи се намират по-трудно, отколкото преди няколко години, а рисковите инвестиции са намалели с около половината от пика си през 2022 г.

Израелската армия набира служители за елитното звено 8200 още в началното училище, претърсвайки клубове по роботика и извънкласни програми по кодиране. След като войниците са минали през поделението, те обикновено поддържат връзка с командирите и колегите си за цял живот.

Асоциация на възпитаници на Звено 8200, базирана в Тел Авив, е домакин на събития за обучение в бизнес умения и уебинари за членове. Те често организират срещи с други войници, с които са работили в миналото - в градове по целия свят.

Докато са част от 8200, членовете на звеното учат практически техники за киберсигурност и най-съвременните тактики за наблюдение, казват възпитаници, цитирани от WSJ. Техният фокус върху националната сигурност на Израел им позволява да разбират киберпрестъплението и киберотбраната, след като напуснат службата.

8200 насърчава своите новобранци да разпитват своите началници и да се справят със сложни проблеми без известни решения. Мнозина казват, че тази култура на високо напрежение е част от това, което ги прави добри в бизнеса извън армията.

За шестте си години в поделението Коби Самбурски казва пред WSJ:

Кара ви да се чувствате така, сякаш сте способни да направите всичко.

Той основава компанията за рисков капитал Glilot Capital Partners през 2011 г., кръщавайки я на военната база на поделението извън Тел Авив. „Минавал съм през толкова трудни ситуации, така че с какво могат да ме притеснят крайните срокове, конкурентите, инвеститорите? Всичко изглежда някак по-лесно”, допълва Самбурски.

Повечето от компаниите, в които базираната в Тел Авив Glilot Capital инвестира първите 30 милиона долара, са ръководени от бивши войници от поделението. Оттогава стойността на фонда е нараснала с 84,1% годишно след такси, разказва Самбурски. Той обича да намира екипи със съоснователи от Звено 8200, защото това означава, че са работили в трудни ситуации заедно.

Има невероятна свобода в това да работиш в ранна възраст, а проблемите, пред които си поставен, са доста сурови.

Това споделя Йотам Сегев, главен изпълнителен директор на Cyera - компания, основана от бивши служители на Звено 8200 през 2021 г.

Подобно на Wiz, Cyera сканира бизнес файлове в облака за потенциални уязвимости в сигурността на данните. Компанията набира 300 милиона долара през април от инвеститори, които я оценяват на 1,4 милиарда долара.

Сегев стартира Cyera в Ню Йорк с колега от Звено 8200 - ветеранът Тамар Бар-Илан. На практика двамата комерсиализират техники за защита на данни в облака, върху които са работили, докато са били в армията. Когато започва да търси финансиране, други ветерани от звеното предлагат на Сегев да говори с рисковия капиталист Гили Раанан - ранен поддръжник на Wiz чрез своята компания за рисков капитал Cyberstarts, базирана в израелския град Михморет. Раанан става първият инвеститор на Cyera, а по-късно препоръчва Cyera на Дъг Леоне, старши партньор в Sequoia, ръководил инвестициите в четири компании, управлявани от бивши войници на Звено 8200, всички от които също са били подкрепени от Cyberstarts.

Когато Саназ Яшар, която също е била част от елитното поделение, събира пари за своя стартъп за киберсигурност Zafran, Сегев ѝ препоръча да следва същия път и да потърси финансиране от Леоне.

Яшар, която имигрира в Израел от Иран на 17-годишна възраст, е назначена в Звено 8200, докато учи биология в университета в Тел Авив. В началото на процеса офицер я води в заседателна зала без прозорци и ѝ показва как да получи дистанционен достъп до устройството на ирански военен офицер и да прихване комуникациите му.

Не мога да сравня с нищо друго адреналина, който усещаш в кръвта си в този момент,

казва Яшар. Тя служи в продължение на 15 години, като в крайна сметка ръководи отдел от анализатори. Допълва, че в звеното влизат все повече млади хора, защото смятат, че това е най-добрият път да станат технологични лидери. Тя обаче е разочарована, че наскоро записалите са я питали за заплатите в технологичните компании, докато е изнасяла лекция. „Време е да разберем, че мисията е по-важна от всичко друго, а технологията е просто средство за осъществяване на мисията“, казва Яшар.

Членовете на Звено 8200 са особено опитни в събирането на комуникации и електронни сигнали от врагове като Иран. Те също така разработват системи за киберсигурност за защита на мрежите на страната и за проникване в други. Отрядът играе ключова роля в последните конфликти в страната, включително в настоящата война срещу Хамас в Газа.

Няколко хиляди души служат в поделението като част от задължителната военна служба на Израел за повечето граждани, започващи от 18-годишна възраст. За да влязат, те трябва да преминат множество технически тестове и обучителни курсове.

Години наред Звено 8200 е било донякъде тема табу. По-възрастни възпитаници споделят, че когато са били на активна служба, не са можели да говорят открито за поделението. Когато Самбурски от Glilot Capital се присъединява към 8200 през 90-те години, звеното за събиране на разузнавателна информация работи с толкова голяма секретност, че той няма представа, че по-голямата му сестра вече е член.

Това обаче се променя с организационната трансформация. Например, киберотделът на звеното е създаден едва през последните 20 години.

В една от операциите звеното работи с Агенцията за национална сигурност на САЩ по проект за киберсаботаж, наречен Stuxnet, за който по-късно е разкрито, че е проникнал в иранско ядрено обогатително съоръжение през 2010 г. Израел и САЩ не са коментирали публично ролите си в атаката.

Възпитаници на 8200, които основават компанията за киберсигурност NSO Group, създават софтуера Pegasus. Той е използван от правителствата за достъп до устройствата на журналисти и служители на посолствата, според Министерството на търговията на САЩ. Отделът поставя NSO Group в списък за забрана за износ на хардуер и софтуер от САЩ преди три години - решение, което ръководителите на компанията се борят да отменят.

Шалев Хулио, бивш войник от Звено 8200, който ръководи NSO Group до 2022 г., защитава Pegasus като инструмент за предотвратяване на терористични атаки и проникване в престъпни мрежи.

Уроци по предприемачество

Йоав Регев, главен изпълнителен директор на софтуерната компания за сигурност на данни Sentra, се присъединява към Звено 8200 през 1997 г. и напуска през 2021 г., след като натрупва опит като ръководител на отдел по киберсигурност.

По думите му пред WSJ най-важната задача на командирите в поделението е да не прекъсват хората, които им докладват. Той казва, че устойчивостта е най-добрият урок, който членовете получават, докато служат.

В предишни интервюта главният изпълнителен директор на Wiz Асаф Рапапорт е наричал 8200 „най-доброто училище по предприемачество“.

На този фон израелската технологична сцена достига достатъчно голяма критична маса. Толкова, че популярният местен телевизионен комедиен сериал „Eretz Nehederet“ я иронизира. Скеч от 2021 г. включва дългокос герой на име Надир Хакерман, основател на измислената компания Webos. В него той се разхожда бос из офис, пълен с басейни с топки и видеоигри.

Профил в LinkedIn за героя посочва, че той е завършил военната си служба на 12-годишна възраст в „тайно супер звено“.