Смъртта на британския технологичен предприемач Майк Линч, който загина при потъването на луксозната му яхта край Сицилия, едва ли ще повлияе на продажбата на компанията за киберсигурност Darktrace, в която той и съпругата му притежават значителен дял.

Thoma Bravo, софтуерна компания за частни капиталови инвестиции, се съгласи да придобие Darktrace през април за 5,3 млрд. долара, а акционерите гласуваха за одобряване на продажбата през юни. Сделката трябва да получи регулаторно одобрение, но се очаква Thoma Bravo да приключи придобиването до края на 2024 г., заяви пред Fortune запознат източник.

„Ако акциите вече са гласувани, няма очевиден механизъм или необходимост от допълнително одобрение или действия от акционерите, включително семейство Линч или наследниците“, заяви пред Fortune адвокат, който консултира сделки по сливания и придобивания.

Продажбата отново попадна в центъра на вниманието след трагедията с яхтата, която отне живота и на 18-годишната дъщеря на Линч, както и на виден банкер и адвокат от неговото обкръжение. Мистериозният инцицент с яхтата дойде само дни след като съдружник и съподсъдим с Майк Линч по делото за измама на HP, беше прегазен от автомобил.

Делото касаеше Autonomy – софтуерната компания на Линч, която той продава на американския технологичен гигант. Впоследствие от HP заявиха, че британецът е използвал счетоводни измами, за да завиши стойността на компанията.

Връзката на Линч с Darktrace е чрез неговата компания за рисков капитал Invoke.

През 2013 г. екип от математици от Кеймбридж, сред които и настоящият главен изпълнителен директор, заедно с бизнесмени и експерти по разузнаване основават стартъпа, който разчита на изкуствен интелект за борба с киберзаплахите. Според Crunchbase Darktrace е набрала 230,5 млн. долара финансиране. Invoke беше ранен инвеститор в компанията.

Darktrace става публична през 2021 г., в разгара на бума на IPO. Но вместо да се листне в САЩ, започна да се търгува на Лондонската фондова борса.

Твърди се, че Invoke е най-големият инвеститор по това време, притежавайки 39,5% от компанията, съобщава The Guardian. В рамките на няколко месеца след първичното публично предлагане оценката на Darktrace се покачи до близо 7 млрд. паунда (9,2 млрд. долара).

През 2022 г. Thoma Bravo прави първия си опит да купи Darktrace, но се отказва от преговорите, тъй като двете страни не могат да се споразумеят за условията.

Компанията за дялови инвестиции се завърна тази година, като през април сключи сделка за Darktrace. По това време делът на Линч в Darktrace е намалял. Предприемачът и съпругата му Анджела притежават приблизително 7% от Darktrace, според източника.

Според информацията, Линч не е бил изпълнителен директор на Darktrace, а само акционер, по време на яхтения инцидент, в който загина.

Предприемачът имаше огромно влияние върху британската технологична сцена и неслучайно беше обявен за „британския Бил Гейтс“. Математик, завършил в Кеймбридж, той разработва софтуер, който може да извлича полезна информация от неструктурирани източници, включително телефонни разговори, имейли и видео.

Софтоерът е в основата на Autonomy, която HP купи за 11 млрд. долара през 2011 г. Но през следващата година HP беше принудена да отпише 8,8 млрд. долара от стойността на Autonomy, което я превърна в една от най-лошите сделки в историята.

HP, заедно с американските прокурори, твърдяха, че Линч и бившият финансов директор на Autonomy са използвали счетоводни трикове, за да завишат приходите на компанията преди продажбата през 2011 г., съобщава Fortune. През август федералният съд в Сан Франциско оправда Линч по обвиненията в криминална измама.

Покойният съпроцесник на Линч в процеса, Стивън Чембърлейн, е бивш вицепрезидент по финансите на Autonomy. И двамата бяха оправдани в наказателния процес в САЩ, но гражданските дела продължават да се водят.

Чембърлейн работи и за Darktrace, като се присъединява през 2016 г. като финансов директор, а през септември 2020 г. става главен оперативен директор. Той излиза в административен отпуск през юни 2023 г., според данните за него в платформата LinkedIn.