Тялото на 59-годишния британски технологичен предприемач Майк Линч беше извадено от останките на потъналата край бреговете на Сицилия луксозна яхта.

Новината съобщи запознат източник пред CNBC, потвърждавайки по-ранна информация на Sky News.

До момента се знае, че италианската брегова охрана е идентифицирала пет тела, липсва още едно. Според властите, то е на жена, дъщерята на Линч – 18-годишната Хана.

22 души са били на суперяхтата Bayesian, която се преобърна, докато беше на котва в малкото рибарско селище Портичело, в провинция Палермо в Италия.

В сряда Салваторе Кочина, ръководител на агенцията за гражданска защита в Сицилия, потвърди пред NBC News, че от останките на яхтата са извадени пет тела. Преди това беше потвърдена смъртта на един човек от екипажа – Рекалдо Томас, който е бил готвач.

Кои са жертвите

Ето и имената на шестимата души, за които е потвърдено, че са изчезнали след потъването на луксозната яхта в понеделник:

• Британският милионер Майк Линч, съосновател на Autonomy

• Дъщеря му Хана Линч, 18-годишна студентка

• Джонатан Блумър, председател на Morgan Stanley Bank International

• Съпругата му Джуди Блумър, попечител на благотворителната организация The Eve Appeal, която финансира изследвания на гинекологични ракови заболявания

• Крис Морвило, партньор в адвокатската кантора Clifford Chance

• Съпругата му Неда Морвило, дизайнер на бижута

15 други, които са били на борда на луксозната яхта, са спасени, включително едногодишно момиченце.

„Пред лицето на смъртта – няма разлика между богати и бедни“

Д-р Фабио Дженко, директор на службата за спешна медицинска помощ в Палермо, е заявил, че екипът му е получил обаждане малко след 5:00 ч сутринта от бреговата охрана, която ги предупредила за „трима оцелели от корабокрушение - двама родители и едно дете“. Само няколко минути по-късно ситуацията се е променила, когато били уведомени, че от инцидента са засегнати „най-малко 10 до 20 души“.

Медикът описва трагична сцена като „апокалиптична“, въпреки че това не е първият случай, в който екипът помага на оцелели от корабокрушение.

„Свикнали сме с много случаи. Работим и на Лампедуза – място, където има много, много корабокрушения, свързани с имиграцията. Пред лицето на смъртта и пред лицето на живота няма разлика между богати и бедни, между благородници или простолюдие“, добавя той.

Много въпроси без отговор

След изваждането на издирваните тела, италианското законодателство предвижда инфромацията първо да се съобщи на семействата им, така че досега не е извършена официална идентификация.

Няма официално изявление от следствието, но по информация на BBC, са разпитвани капитана на яхтата в продължение на два часа.

Има много въпроси, които очакват отговор.

• Как се е случило така, че тази суперяхта е потънала, а другите около нея не са?

• Можело ли е да се направи нещо предвид предупреждението за екстремни метеорологични условия?

Разследването на мистериозния инцидент ще отнеме седмици, а може би и месеци. Сега то е в ръцете на италианските власти.

Фаталната яхта е струвала 195 000 евро на седмица

Яхтата Bayesian e построена от корабостроителницата Perini Navi през 2008 г., с луксозен интериор и шест апартамента на борда. Дължината ѝ е 56 м (184 фута), а алуминиевата мачта е с дължина 72 м (236 фута).

В шестте апартамента имаше възможност да се настанят до 12 гости, а цената под наем беше 195 000 евро на седмица, припомня BBC. Според сайта за проследяване на кораби VesselFinder в последните дни Bayesian е плавала, като е посещавала различни пристанища в Сицилия.

Името на яхтата е вдъхновено от теорията на Байес, на която се базира докторската дисертация на Майк Линч и софтуерът, който го направи милионер.

Кой беше „британският Бил Гейтс“

Наричан „британският Бил Гейтс“, той е основател на компанията за корпоративен софтуер Autonomy.

Става обект на продължителна съдебна битка с HP, които го обвиняват в завишаване на стойността на Autonomy при продажбата за 11,7 млрд. долара, а след това отписват стойността на компанията с 8,8 млрд. долара една година след закупуването ѝ.

През юни Линч беше оправдан по обвиненията в измама с изненадваща победа в американски съд след процес, продължил три месеца.

Срещу него бяха повдигнати обвинения в измама по електронен път и конспирация за предполагаемо завишаване на приходите на Autonomy. Линч отрече да е извършил нарушение и заяви пред съдебните заседатели, че HP е провалила интеграцията на Autonomy.

Технологичният предприемач е и основател на Invoke Capital, компания за рисков капитал, която подкрепя европейски технологични стартъпи. Той се превърна в ключов глас в подкрепа на британската технологична индустрия, като подкрепи компанията за киберсигурност Darktrace и тази за правни технологии Luminance, допълва CNBC.