Британският технологичен предприемач Майк Линч е изчезнал след потъването на суперяхта край бреговете на Сицилия, съобщиха световните агенции.

Потвърдено е, че съпругата му Анджела Бакарес, е сред спасените на борда на суперяхтата, съобщава CNBC.

Според различни медийни съобщения суперяхтата Bayesian се е преобърнала около 5 ч. сутринта местно време, докато е била на котва край бреговете на Портичело, малко рибарско селище в провинция Палермо.

Италианската брегова охрана направи следното изявление:

„Тази сутрин около 5 ч., след силна буря, 56-метровата яхта Bayesian, плаваща под британски флаг, потъна близо до Портичело.“

На борда е имало 12 гости и 10 души екипаж, от които 15 са спасени от италианската брегова охрана, сред тях едногодишно бебе.

По данни на местната пожарна служба е открито едно тяло, а шестима остават в неизвестност, допълва FT. Спасените имат британска, американска и канадска националност. Осем от тях са настанени в болница.

Говорител на британските служби FCDO заяви:

„След инцидента в Сицилия сме в контакт с местните власти и сме готови да предоставим консулска помощ на засегнатите британски граждани“, допълва The Guardian.

Спасителни водолази се опитват да достигнат до корпуса, потънал на около 49 м. Прокуратурата в Термини Имерезе разследва инцидента.

Според инфорацията на The Guardian, яхатата е напуснала сицилианското пристанище Милацо на 14 август и за последен път е открита източно от Палермо в неделя, като според приложението за проследяване Vesselfinder навигационният ѝ статус е „на котва“.

Според съобщения в местните медии плавателният съд е бил ударен от водовъртеж, приличащ на миниторнадо, образуващ въртяща се смес от вятър и вода.

Някои рибари съобщават, че са забелязали малко торнадо край брега около 3,55 ч. сутринта. Малко след това станали свидетели на сигнална ракета за бедствие, за която се твърди, че е изстреляна от плавателен съд. Рибарите се приближили, но разказват, че видели само „разпръснати останки, които плували във водата“.

Бреговата охрана съобщи, че яхтата е построена от италианската корабостроителница Perini през 2008 г.

Луксозният плавателен съд е с алуминиев корпус, развива максимална скорост от 15 възела и може да превозва 12 гости и екипаж до 10 души, според специализираните сайтове за яхти.

59-годишният Майк Линч основава компанията за корпоративен софтуер Autonomy в средата на 90-те.

През 2006 г. е награден с Ордена на Британската империя за заслуги в областта на предприемачеството, а през 2011 г. е назначен за член на Съвета по наука и технологии към кабинета на тогавашния министър-председател Дейвид Камерън.

През 2008 г. е избран за член на Кралската инженерна академия, а през 2014 г. - на Кралското общество.

През юни т.г. той е оправдан по всички 15 обвинения, повдигнати през 2011 г. за покупката на Autonomy от Hewlett-Packard на стойност 11,1 млрд. долара.

Процесът започна през март в Сан Франциско след продължителна битка за екстрадирането му от Англия в САЩ. Предприемачът е обвинен в завишаване на продажбите, подвеждане на регулаторните органи и измама на евентуалния си купувач.

При оправдаването му той заяви пред репортери: „Очаквам с нетърпение да се върна в Обединеното кралство и да се занимавам с това, което обичам най-много: семейството си и иновациите в моята област.“