В света на суперяхтите неприкосновеността на личния живот е най-ценният актив.

В повечето случаи е невъзможно да се разберат повече подробности за сделките в този луксозен сегмент от корабоплаването – и това важи с пълна сила, ако плавателният съд е на деветцифрена стойност.

Една от последните непотвърдени новини в блоговете за суперяхти е, че главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг е новият собственик на Launchpad - мегаяхта, закотвена във Форт Лодърдейл, Флорида към момента.

Миналата седмица тя направи първото си плаване от Гибралтар до Сейнт Мартен. Дължината ѝ е 118 метра или само с около 9 метра по-малко от суперяхтата Koru на Джеф Безос, допълва BusinessInsider.

Сделката не може да бъде потвърдена, тъй като вътрешни източници отказват това, а представителите от екипа на Зукърбърг не отговарят на запитването за коментар от Business Insider.

Медията припомня за подобен случай от миналото, в който твърденията, че Зукърбърг е собственик на суперяхтата Ulysses, се оказаха неверни.

"Стандартната политика на Feadship е никога да не разкрива каквато и да е информация за нашите яхти по отношение на собствеността, разходите или доставката и т.н. Ние не споделяме лична информация", заяви Feadship, строителят на яхтата.

Но името на Марк Зукърбърг все по-упорито се свързва с Launchpad от няколко месеца, още от декември, когато се появиха съобщения, че той е посетил корабостроителницата на Feadship в Нидерландия.

По-рано този месец блогъри, създаващи съдържание на тема яхти, като eSysman SuperYachts и Autoevolution, започнаха да спекулират, че предприемачът официално е закупил плавателният съд.

Първоначално той е бил построен за санкциониран руски бизнесмен, на цена от 300 млн. долара.

Макар че това е на пръв поглед огромна сума, тя все пак е по-малко от 0,2 % от нетното състояние на Зукърбърг, възлизащо на 177 млрд. долара, уточнява BusinessInsider.

Друга улика, насочваща към американска собственост, е, че яхтата носи флага на Маршаловите острови - територия на САЩ и обичайно място, където американските купувачи регистрират корабите си, според публичното морско проследяване.

Ако Зукърбърг действително е собственик на Launchpad, той влиза в групата на технологичните милиардери, притежаващи суперяхти.

Основателят на Amazon Джеф Безос, съоснователят на Oracle Лари Елисън и съоснователите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж се наслаждават на луксозни плавателни съдове с още по-впечатляващи удобства като плувен басейн на главната палуба и голяма хеликоптерна площадка, по данни на SuperYachtTimes.

Макар че за нейният интериор се знае по-малко, с внушителните си размери мегаяхтата Launchpad вероятно може да приюти десетки гости и екипаж и разполага с удобства като фитнес зала, където Зукърбърг би могъл да практикува своето джиу-джицу, или СПА център със зона за масаж, допълва BusinessInsider.