Председателят на Morgan Stanley Bank International и на застрахователната компания Hiscox Джонатан Блумър е един от шестимата души, които остават в неизвестност след като луксозна яхта беше отнесена от разразила се буря край бреговете на Сицилия.

Новината беше потвърдена от екипите на „Гражданска защита“, които и в момента провеждат спасителна операция за издирване на шестима липсващи от екипажа на плавателния съд, съобщава BBC.

„Дълбоко сме шокирани и натъжени от тази трагедия“, заяви говорител на Morgan Stanley. „Мислите ни са с всички засегнати, и по-специално със семейство Блумър, докато чакаме новини от тази ужасна ситуация.“, допълни той.

70-годишният британски банкер е завършил Имперския колеж в Лондон, а преди да заеме поста в Morgan Stanley Bank International е член на управителните съвети на редица международни компании.

Освен него, в неизвестност остават още технологичният магнат Майк Линч, наричан „британският Бил Гейтс“, 18-годишната му дъщеря Хана и адвокатът на Clifford Chance Крис Морвило.

Морвило е работил по редица дела за корупция с голям обществен интерес, включително като защитник на Майк Линч в делото, завършило с оправдателна присъда за милионера. Като помощник-прокурор на САЩ за южния район на Ню Йорк от 1999 г. до 2005 г. Морвило работи по наказателното разследване на терористичните атаки срещу Световния търговски център през 2001 г. От 2011 г. е партньор в адвокатската кантора Clifford Chance в Ню Йорк.

Междувременно беше съобщено, че друг от съдружниците на Майк Линч - Стивън Чембърлейн, е загинал при трагичен инцидент в събота, след като бил блъснат от кола, докато е бил на разходка в Кембриджшир. Чембърлейн е бивш вицепрезидент по финансите в Autonomy, софтуерната компания, основана от Линч.

Обвиненията срещу двамата са свързани именно с продажбата на Autonomy на американския компютърен гигант Hewlett-Packard (HP) през 2011 г. за 11 млрд. долара, допълва BBC.

Съпругата на Майк Линч - Анджела Бакарес, е сред оцелелите. На борда на 56-метровата яхта Bayesian са били общо 22 души - 12 гости и 10 души екипаж, сред които британци, американци и канадци. 15 от тях бяха спасени вчера, включително едногодишно момиченце.

До момента е открито тялото на един мъж, който не е официално идентифициран, но бреговата охрана на Палермо заяви, че е бил готвач на яхтата.

Друга британска гражданка – Шарлот Голунски, разказа за преживения ужас пред медиите. Жената е успяла да запази бебето си живо, като го държала над водата, когато яхтата потънала, до момента, в който спасителите не ги извадили.

Тя описва, че се е събудила от гръмотевици и светкавици, които изглеждали като „края на света“, след което била изхвърлена във водата, държейки едногодишното си бебе над вълните. „За две секунди изгубих дъщеря си в морето, след което бързо я прегърнах сред яростта на вълните“, разказва тя пред италианския вестник La Repubblica.

„Държах я на повърхността с всички сили, ръцете ми бяха изпънати нагоре, за да я предпазя... Всичко беше тъмно. Във водата не можех да държа очите си отворени. Крещях за помощ, но единственото, което чувах, бяха писъците на другите“.

Друг представител на кантората Clifford Chance – адвокат Айла Роналд също е спасена. Според уебсайта на компанията тя е била част от правния екип на Майк Линч по делото, заведено от Hewlett-Packard (HP), допълва BBC.

Всекидневникът Il Giornale di Sicilia съобщи, че на борда на плавателния съд е имало предимно британски пътници, но също и граждани от Нова Зеландия, Шри Ланка, Ирландия и британско-френски граждани.

Лекар от болницата в Палермо, заяви, че „много уморените“ оцелели „постоянно питат за изчезналите“.

Д-р Доменико Чипола съобщава пред Reuters, че една от оцелелите жени описва пътуването като „корпоративна почивка“, а част от хората на борда били „много млади“. В компанията имало колеги, приятели и семейни двойки.

Според очевидци, луксозната яхта с дължина 56 метра е ударена от мощна буря в ранните часове вчера сутринта. Тя била закотвена извън пристанището в Портичело, източно от Палермо.

Свидетели разказват пред италианската информационна агенция Ansa, че силата на бурята е довела до счупване на алуминиевата мачта и до нарушаване на равновесието, след което плавателният съд е изчезнал в морето.

Местен рибар свидетелства пред репортери, че е видял в близост торнадо, което се появява над вода, а не над суша, и може да предизвика мощни ветрове.

„Те просто са били на грешното място в грешното време“, каза Салво Кочина, директор на Агенцията за гражданска защита в Сицилия.

Според Матю Шанк, председател на британския Съвет за морски спасителни операции, потъването на яхтата е обезпокоително, като се има предвид, че това е „много напреднал, модерен, плавателен съд“. Запитан дали метеорологичните условия са могли да бъдат предвидени, експертът казва, че водовъртежите - или въртящите се въздушни стълбове, са изключително редки и екипажът не може да направи почти нищо, за да се подготви за тях.

Един от капитаните от котвената стоянка разказва, че „в един момент е видял плавателния съд, а в следващия го е нямало - и след това е видял само червената сигнална ракета, допълва Шанк.

Капитанът на намиращ се в близо плавателен съд, плаващ под нидерландски флаг, едва е успял да задържи лодката изправена, но каза, че след като бурята отминала, екипажът му забелязал, че яхтата зад тях, е изчезнала.

„Видяхме червена сигнална ракета, затова с първия ми помощник отидохме на мястото и открихме спасителен сал, който се носеше на дрейф“, разказва капитан Карстен Борнер пред Reuters. В него са били 15 оцелели, трима от които били „тежко ранени“, допълва той.

Спасителните операции продължават край бреговете на Сицилия.

Полицейски водолази са идентифицирали останки от яхтата на около 50 метра под повърхността. В издирването участват патрулни лодки, хеликоптер и екип от водолази. Морски и подводен екип от пожарната команда на Палермо също се включиха.

Кадри от мястото на останките показаха как хеликоптери кръжат над няколко кораба на бреговата охрана, докато водолази се спускат във водата.

Франческо Венуто, говорител на сицилианската агенция за гражданска защита, заяви пред BBC, че спасителите се опасяват, че телата на изчезналите „трябва да са“ в лодката. „Търсихме цял ден, не открихме нищо. Това е безсмислено, при тези условия би трябвало вече да сме намерили нещо“, добави той.

Британският Отдел за разследване на морски произшествия изпрати екип от четирима следователи, които да направят предварителна оценка на потъването на плавателния съд.

Суперяхтата е разполагала с капацитет за настаняване на 12 гости в шест апартамента. Била е обявена за отдаване под наем на цена до 195 000 евро на седмица. Построена е през 2008 г. от италианската компания Perini Navi.

Регистрираният собственик на Bayesian е посочен като Revtom Ltd, базиран на остров Ман. Съпругата на Линч е единствен законен собственик на компанията, допълва още BBC.

Предполага се, че името на яхтата произлиза от теорията на Байес, на която се основава докторската дисертация на Майк Линч и софтуерът, който му донесе огромно богатство.

Според уебсайта за проследяване на кораби VesselFinder през последните дни Bayesian е извършила няколко плавания, като е посетила различни пристанища в Сицилия.

Говорител на Camper and Nicholsons International, която управлява яхтата, заяви пред BBC Verify: „Нашият приоритет е да съдействаме за продължаващото издирване и да окажем цялата необходима подкрепа на спасените пътници и екипаж.“