Y Combinator, инкубаторът за стартъпи в Сан Франциско, който създаде Airbnb, Reddit, Stripe и Coinbase, за първи път подкрепя компания за оръжия, навлизайки в сектор, който досега избягваше.

Ares Industries, която стартира миналата седмица, представя своите „евтини крилати ракети“ като подходящи за потенциална война между САЩ и Китай в Тайванския проток. Стартъпът твърди, че оръжейните запаси на САЩ ще бъдат изчерпани в рамките на седмици при такъв сблъсък и че „последните конфликти в Близкия изток и Украйна показаха, че нашите оръжия са твърде големи и скъпи за днешните войни“.

Основателите на Ares, Алекс Ценг и Деван Плантамура, твърдят, че техните противокорабни ракети за 300 000 долара „ще бъдат 10 пъти по-малки и 10 пъти по-евтини“ от днешните алтернативи.

На уебсайта на YC биографията на Ценг се състои от едно-единствено изречение: „Ракетите са готини“.

Навлизането в оръжията е новост за Y Combinator - училище за основатели, което се превърна в един от стълбовете на Силициевата долина през 19-годишната си история. В миналото YC е подкрепял стартъпи в областта на софтуера, електронната търговия и финансовите технологии.

На фона на конфликтите в Европа и Близкия изток технологичните инвеститори се отказаха от червените линии срещу инвестициите във военна техника, посочва Financial Times. Те са окуражени и от появата на редица бързоразвиващи се компании, които искат да обновят американския арсенал в замяна на част от годишния бюджет за отбрана, състоящ се от 800 млрд. долара.

Отбранителната индустрия на САЩ е доминирана от олигопол на изпълнители като Raytheon и Boeing, които получават преобладаващата част от държавните поръчки.

Anduril Industries, най-известният стартъп в сектора този месец набра 1,5 млрд. долара, за да ускори производството на автономни оръжия за американската армия и нейните съюзници. Тази инвестиция беше ръководена от фонда Founders Fund на Питър Тийл, една от първите големи компании за рисков капитал, които се насочиха към оръжейната индустрия.

Оттогава насам рисковите инвестиции се наплитат от водещи компании като Andreessen Horowitz и General Catalyst. През изминалата година Sequoia Capital, един от лидерите в Силициевата долина, също направи първите си инвестиции в областта на отбраната и оръжията. Тя подкрепи Mach Industries, която произвежда водородни оръжия, и Neros, производител на дронове, който има за цел да увеличи доставките на квадрокоптери за Украйна, които да се използват за събиране на данни и офанзивни мисии.

Вместо да изграждат масивни и сложни системи, стартиращите предприятия се фокусират върху по-евтини оръжия и безпилотни самолети, които могат да се произвеждат бързо и в голям мащаб.

Джаред Фридман, партньор в YC, казва пред FT, че компанията е започнала активно да насърчава стартъпи в областта на отбранителните технологии да кандидатстват по-рано тази година.

„Защо сега ли? Не че не бихме финансирали това по-рано, а просто за първи път кандидатства голяма компания като тази“.