Най-големите авиокосмически и отбранителни компании в света ще натрупат рекордни парични средства през следващите три години, възползвайки се от рязкото увеличаване на държавните поръчки за нови оръжия на фона на нарастващото геополитическо напрежение.

Според анализ на Vertical Research Partners за Financial Times 15-те водещи изпълнители в областта на отбраната ще регистрират свободен паричен поток от 52 млрд. долара през 2026 г. - почти два пъти повече от отчетите за 2021 г. Данните изключват Boeing, предвид последните проблеми и голямата му тежест в гражданската авиация.

В Европа - шампионите BAE Systems, Rheinmetall и Saab, които се възползваха от нови договори за боеприпаси и ракети, се очаква да отчетат общ паричен поток, който да скочи с над 40%.

Индустрията се възползва от рязкото увеличение на военните разходи, тъй като правителствата увеличават бюджетите си в отговор на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и ескалиращото напрежение в Близкия изток и Азия.

В САЩ по последните законопроекти за помощ за Украйна, Тайван и Израел са отпуснати близо 13 млрд. долара за производство на оръжия в петте най-големи американски отбранителни групи - Lockheed Martin, RTX, Northrop Grumman, Boeing и General Dynamics.

Нарастването на държавните разходи вече е довело до почти рекордни стойности на поръчките. Обикновено са необходими няколко години, за да се превърнат новите договори в по-големи продажби, тъй като отбранителните компании осчетоводяват по-голямата част от продажбите си след доставките. Въпреки това нарастващите парични инжекции вече предизвикват дебати за това как индустрията ще похарчи средствата.

„Това е въпросът за милиард долара: компаниите обикновено не обичат да държат големи количества парични средства в балансите си, така че какво ще правят, ако придобиванията не са толкова прости? Изкупуването на акции и дивидентите са един от начините“, казва пред FT Робърт Сталард, анализатор във Vertical Research.

Компаниите вече бяха насочили милиарди долари към обратно изкупуване на акции преди скорошния поток от нови поръчки, като някои от тях използваха допълнителен ливъридж, за да го направят. По данни на Bank of America миналата година е била най-силната за обратното изкупуване на акции от компаниите от аерокосмическия и отбранителния сектор както в САЩ, така и в Европа за последните пет години, въпреки че нивата остават далеч под тези в другите сектори.

Миналата година Lockheed Martin и RTX са изкупили обратно акции на стойност близо 19 млрд. долара. В Европа BAE Systems това лято приключи тригодишна програма за обратно изкупуване на акции на стойност 1,5 млрд. лири и веднага обяви повторно изкупуване на същата стойност.

Големите обратни изкупувания с пари на данъкоплатците от страна на американските изпълнители предизвикаха критики сред някои законодатели, които поставиха въпроса дали компаниите инвестират достатъчно в нови съоръжения и производство. Ръководителите настояват, че увеличават капиталовите си разходи, въпреки че връщат пари на инвеститорите.

Анализаторите смятат, че компаниите също ще търсят повече сделки, като същевременно предупреждават, че големите покупки ще бъдат ограничени от регулаторните опасения за конкуренцията.

„Сливанията и придобиванията неизбежно са следващият етап от цикъла“, казва Ник Кънингам, анализатор в Agency Partners.

По-рано този месец Rheinmetall обяви сделка за 950 млн. долара за базирания в Мичиган производител на части за военни превозвачи Loc Performance. Немската компания заяви, че сделката ще увеличи шансовете ѝ да спечели договори за американската армия за бойни машини и тактически камиони на стойност над 60 млрд. долара.

Армин Папергер, главен изпълнителен директор, заяви пред анализатори, че мащабът на американската армия и нейните поръчки са наложили да се адаптира към строгите изисквания на страната към чуждестранните изпълнители, като например поддържане на отделна корпоративна структура с паралелно управление и местно производство.

„Дори и да не уловим някоя от големите риби, ще хванем по-малки, а малките риби струват милиарди в САЩ“, каза той.

Анализаторите на BoA коментират, че макар Rheinmetall все още да не е взел решение как да финансира сделката, той разполага с достатъчно парични средства, както и с налични кредитни линии, за да продължи напред, добавяйки, че компанията очаква да приключи годината с парична позиция от около 1 млрд. евро. Миналото лято BAE Systems плати 5,6 млрд. долара за Ball Aerospace, доставчик на критични космически системи. Тя финансира сделката чрез налични парични средства и нов външен дълг.

Airbus, Thales и Leonardo обмислят сливане на някои от своите космически дейности. Стремежът е да се създаде общоевропейски космически алианс, подобен на този на MBDA, европейския ракетен шампион, отбелязва FT. Перспективата за по-мащабна консолидация е малко вероятна предвид опасенията за конкуренцията.

„Все още има място за средни по размер компании да купуват други, без регулаторните органи или министерствата на отбраната да се притеснят“, казва Байрън Калън от Capital Alpha Partners, добавяйки, че в бъдеще на пазара могат да излязат и отбранителни предприятия, притежавани от частни капитали.

Въпреки че разходите за индустрията вероятно ще останат високи през следващите години, този скок на поръчките вероятно ще намалее, особено след края на войната в Украйна.

Калън добавя: „Това е цикличен бизнес. Колкото и да се говори за 10-годишни цикли на търсенето, политиката може да се промени, а оценките за сигурността - също.“