Докато европейските стартъпи продължават да търсят устойчиво пазарно доверие отвъд шума около изкуствения интелект, Atomico - една от най-емблематичните компании за рисков капитал в региона - набира рекордни средства за инвестиции. VC-то е затворил нови фондове на обща стойност 1,24 млрд. долара, за да подкрепи стартъпи в ранен и развиващ се етап в Европа.

Базираната в Лондон компания определя това като „най-голямото набиране на средства досега“, въпреки че технически това са два пакета пари. „Atomico Venture VI“ възлиза на 485 млн. долара и е предназначен предимно за компании на етап „Серия А“, а отделен фонд на стойност 754 млн. долара, наречен „Atomico Growth VI“, е за бизнеси „Серия Б“ до преди IPO.

Набирането и разпределянето на средства от отделни фондове е типично за много компании за рисков капитал днес, но фактът, че Atomico е затворила два отделни фонда, ръководени от различни екипи, е забележителен, пише TechCrunch.

В миналото компанията е предпочитала по-ранните кръгове на финансиране, като се е насочвала към по-късните етапи, когато това е имало смисъл. Сега тя се фокусира също толкова върху по-късните етапи от пътя на стартъпите със специален фонд.

Този ход може да свидетелства и за притеснението на някои инвеститори, които се колебаят дали да влагат пари в новосъздадени компании. Чрез този начин на работа Atomico ще може по-лесно да привлече към участие по-непредпазливите откъм риск партньори, като им даде възможност да насочат парите си към изпитани предприятия, вместо да подкрепят един фонд, който може да обхваща всичко от начален етап до серия F.

Новината идва и в условията на спад в глобалната сфера на рисковия капитал - тенденция, която не подмина и Европа.

Сред нещата, с които Atomico си е изградила репутация, са нейните годишни доклади за състоянието на европейската технологична екосистема, които се фокусират върху това как се справя частта от пазара на рисков капитал.

В последния доклад се посочва, че на фона на продължаващия спад финансирането на европейски стартъпи ще намалее наполовина през 2023 г., което ще се дължи на фактори като геополитически събития, инфлация и лихвени проценти. Той също така установява, че пазарът и данните за инвестициите са били изкривени през 2021 г. и 2022 г. поради глобалната пандемия.

Европейското финансиране от рисков капитал през миналата година всъщност е било малко над стойностите отпреди пандемията. Оптимистите биха изтълкували това като знак, че технологичният пазар може би е в по-добра позиция, отколкото биха могли да предположат по-мрачните данни. Данните за второто тримесечие на 2024 г. биха могли да подкрепят тази теза, както и множеството нови средства от няколко известни компании за рисков капитал в Европа.

Още през май Accel обяви нов фонд за стартъпи в ранен етап на развитие на стойност 650 млн. долара, а наскоро Balderton отпусна 1,3 млрд. долара в два фонда, от който 615 млн. долара са за ранен етап.

Стартирана през 2006 г. от съоснователя на Skype Никлас Зенстрьом, Atomico започва първоначално с фонд от 73 млн. долара, а след това с бюджет 165 млн. долара (2010 г.); фонд III от 476,6 млн. долара (2013 г.); IV - 765 млн. долара (2017 г.) и фонд V с капацитет от 820 млн. долара (2020 г.).

От една страна, за Atomico е по-логично да насочи повече парични средства към компании на по-късен етап, като се има предвид, че портфейлът от инвестиции е нараснал с течение на времето. Компаниите, които някога са били на ранен етап, сега са в режим на пълно разрастване, което изисква повече пари от всякога. От друга страна, неизпълнението на целта за финансиране на стартъпи на по-ранен етап е показателно, че по-малко инвеститори са готови да подкрепят новосъздадени предприятия, отколкото Atomico се е надявал.

Atomico твърди, че вече е направила около 21 инвестиции в двата фонда, включително DeepL и Pelago, и Corti.

В сферата на по-ранните етапи Atomico Venture VI е вложил пари в Neko Health, Ben, Dexory, Deeploi, Strise и Lakera, още когато фондът бе отворен за първи път в началото на 2022 г.