За 11-а поредна година Швейцария оглавява списъка на най-конкурентните за таланти страни в света, показва новата класация на IMD за 2024 г.

Класацията измерва как се представят икономиките, когато става въпрос за техния резерв от таланти.

Тази година списъкът е изготвен чрез комбинация от отговори на анкети и данни от Центъра за световна конкурентоспособност на IMD и външни източници за 67 икономики в света, съобщава CNBC.

Според доклада тези данни са разпределени в три групи: инвестиции в и развитие на местни таланти, привлекателност (степента, в която дадена страна използва чуждестранния резерв от таланти) и готовност (наличието на умения и компетенции в резерва от таланти).

Ето кои са 10-те най-конкурентоспособни икономики по отношение на талантите:

1. Швейцария

2. Сингапур

3. Люксембург

4. Швеция

5. Дания

6. Исландия

7. Норвегия

8. Нидерландия

9. Хонконг

10. Австрия

Европейските страни доминират в тазгодишната класация, като заемат 9 от първите 10 места. Две икономики от Азия също са в списъка – Сингапур и Хонконг съответно на второ и девето място.

САЩ обаче не се класират в Топ 10 и падат с шест места до 21-во. Забележително е, че САЩ също така изпадат от второ място през 2020 г. до 14-то през 2024 г. в категория „привлекателност“, повлияни от разходите за живот и данъците върху доходите на физическите лица.

Швейцария остава в челните редици на конкурентоспособността на талантите, оглавявайки списъка от създаването на класацията през 2014 г. Страната доминира по отношение на инвестициите и развитието, както и по фактора привлекателност.

Тя оглавява списъка по няколко критерия, като качество на живот, здравна инфраструктура, университетско образование, наличие на законово определена минимална работна заплата, способност за привличане на чуждестранни висококвалифицирани кадри и други.

Сингапур също е изявен победител в тазгодишния списък. Според доклада „издигането на града-държава от 18-та позиция през 2014 г. до второ място може да представлява предизвикателство за швейцарското господство в бъдеще“.

Стабилното издигане на Сингапур се дължи на готовността на неговия талантлив фонд, оценен като номер 1 сред страните в класацията. Той също така показва най-висока степен на отсъствие на дискриминация и се нарежда на първо място, когато става въпрос за ръст на работната сила, наличие на квалифицирана работна ръка и наличие на финансови умения, според доклада.

Въздействието на AI върху глобалния пейзаж от таланти

Докладът на WTR, озаглавен „Социално-икономически последици от изкуствения интелект на работното място“, обръща внимание и на въздействието на AI върху глобалния пейзаж на талантите.

„Бързото навлизане на изкуствения интелект трансформира индустриите и променя глобалната икономика по безпрецедентен начин, като създава както възможности, така и предизвикателства за конкурентоспособността на талантите“, пише в доклада старши икономистът в Центъра за световна конкурентоспособност на IMD Хосе Кабалеро.

„Макар че изкуствения интелект може да донесе несравнима ефективност и производителност, той заплашва с широко разпространено изместване на работни места, особено в сектори, които зависят от рутинни задачи и автоматизация“, допълва икономистът.

Забележително е, че в тазгодишния доклад се констатира, че в Япония, Тайланд, Сингапур, Обединеното кралство и Канада „висшите ръководители смятат, че AI е най-видим на работното място по начина, по който замества хората. Освен това е установено, че в тези икономики се увеличава дискриминацията“, според публикация на IMD.

„Включването на изкуствения интелект в работната сила може да въведе нови форми на дискриминация, като например пристрастни алгоритми, които могат да засилят неравенствата и да имат по-широко социално въздействие върху маргинализираните общности“, допълва Кабалеро.

Например в доклада се посочва, че в страните с високи доходи вероятността заетостта на жените да бъде засегната от автоматизацията е два пъти по-голяма (7,9%) в сравнение с мъжете (2,9%).

Макар че в краткосрочен план е по-вероятно икономиките с високи доходи да усетят смущения и повишена дискриминация от въвеждането на AI в сравнение с тези с ниски доходи, „те обаче се очаква да получат и по-големи общи ползи“, допълват авторите на доклада.