Сингапур се изкачи на първо място в новата класация за най-влиятелни паспорти в света, като измести Испания от първото място.

Въпреки това обаче, европейските държави – включително Испания, която сега заема втора позиция, съставляват останалата част от Топ 5. Класацията на VisaGuide. World се счита за една от най-надеждните в туристическата индустрия, заедно с Henley Passport Index, отбелязва Euronews.

Компанията оценява 199 държави и територии в световен мащаб и базира резултатите си на фактори, включващи безвизов достъп, електронни визи и глобална мобилност.

След това тя използва собствената си оценка за значимост на дестинацията (DSS), за да определи уникална стойност на всеки паспорт, въпреки че DSS не се разкрива в класацията. С помощта на тази система VisaGuide.World установява, че сингапурският паспорт официално е най-силният в целия свят - с оценка 91,27 от 100 възможни към септември 2024 г.

Испания на второ място с резултат 90,60 е плътно следвана от Франция, чийто резултат е 90,53. Следват италианският и унгарският паспорт, които са с резултати съответно 90,31 и 90,28. Топ 10 се допълва от Германия, Австрия, Нидерландия и Швейцария.

Резултатите са добри за Европа, като само една друга държава, която не е на континента – Япония, влиза в Топ 20. Тя заема 15-о място, същото като миналата година.

Как VisaGuide.World класира паспортите

Публикуваната четири пъти годишно класация на VisaGuide.World за паспортите изследва броя на дестинациите, до които притежателите на паспорти могат да имат достъп без виза. Henley Passport Index прилага подобен подход, но все още не е публикувал класацията си за това тримесечие.

Оценката на VisaGuide.World отчита вида на политиката за влизане в страната, която всяка държава прилага по отношение на индивидуалния паспорт.

Това включва безвизово влизане, електронно разрешение за пътуване (ЕТА), електронни визи, одобрени от посолството, пътуване без паспорт или забрана за влизане.

Това означава, че следващата класация може да изглежда много различно, тъй като страните от Шенген въвеждат Системата за влизане/излизане (ETS) и безвизовия режим ETIAS за някои страни извън ЕС, а Обединеното кралство въвежда своята ETA.

DSS също така присъжда точки за БВП на страната, глобалната сила и развитието на туризма.

Не всички от критериите обаче се считат за еднакви. Безвизовият достъп до държава с висок DSS носи на паспорта повече точки в индекса, отколкото влизането в държава с нисък резултат. Фактът, че VisaGuide.World не посочва DSS на всяка държава, означава, че други фактори също могат да повлияят на резултата от индекса.

Защо Испания падна на второ място

В последната класация на VisaGuide.World притежателите на испански паспорти можеха да пътуват без визи в 160 държави и територии. В септемврийската класация този брой е намалял до едва 107.

Изглежда обаче, че спадът е повсеместен. Притежателите на сингапурски паспорти преди можеха да посетят 164 места без виза, но днес това важи само за 160.

Въпреки че в класацията не се посочва изрично защо това е така, цифрата се променя редовно поради промяната на дипломатическите връзки, взаимната визова политика и политическата и икономическата стабилност на държавите в световен мащаб.

Все пак Испания и всички европейски държави в Топ 20 имат предимство, което Сингапур няма.

Гражданите с европейски паспорти могат да пътуват до повече от 30 държави, без изобщо да ги използват, благодарение на Европейския съюз и Шенгенската зона.

За тях е възможно да пътуват само с лична карта, което улеснява свободата на движение. Като се има предвид това, може би отпадането от първото място в класацията няма да направи много испански граждани нещастни, допълва Euronews.