От понеделник някои пътници, пристигащи на летище Чанги в Сингапур, няма да трябва да показват паспортите си.

Като част от експеримент, жителите на Сингапур, пристигащи на Терминал 3, могат да влязат в страната чрез биометрична обработка на очите и лицето, вместо с паспорти, според Имиграционните и контролно-пропускателни пунктове на страната, цитирани от CNBC.

„Жителите“, както са определени от програмата, включват постоянно пребиваващи граждани и притежатели на дългосрочни пропуски. Програмата ще бъде въведена във всички терминали на Чанги до септември, както и на летище Seletar в Сингапур и круизния център Marina Bay до декември 2024 г., според сингапурските власти.

Съгласно новата програма жителите на Сингапур няма да трябва да показват паспортите си при пристигане и заминаване. Чужденците също имат право на участие в програмата, но само когато напускат града-държава.

Чуждестранните пътници също трябва да запишат своите биометрични данни за ириса, лицето и пръстовите си отпечатъци на гишетата, според Службата за имиграция и контролно-пропускателни пунктове на Сингапур.

Въпреки това, деца под шест години не могат да използват биометрично разрешение или изобщо автоматизирани ленти, според властите.

Промяната е част от по-широката „Нова концепция за проверка“ на Сингапур, обявена през май, която има за цел да модернизира и автоматизира имиграционните услуги в страната.

Концепцията на практика слага край на ерата на извършвани от хора паспортни проверки - процес, от който градът-държава прогресивно се отдалечава от години.

До началото на 2026 г. имиграционните служители на Сингапур очакват 95% от пътниците да преминават чрез автоматизирани ленти.

Останалите 5% са недопустимите, като малки деца.

Въпреки че някои се противопоставят на биометричната обработка, според властите тя е част от усилията на Сингапур да укрепи граничната си сигурност, като същевременно подобрява преживяванията на пътниците.

Очаква се биометричната обработка да намали времето за чакане с 40%, според имиграционните служители. Около 85% от летищата ще използват някаква форма на биометрична обработка през следващите три до пет години, казват експерти.

През май Сингапур започна да позволява на пътниците да използват самостоятелно генерирани QR кодове, за да влизат и излизат от страната през два сухопътни контролно-пропускателни пункта, които свързват Сингапур и Малайзия.

И двете програми са част от по-голям натиск за модернизиране на процедурите за граничен контрол в града-държава, за да управлява по-големия обем на пътуващите на фона на кризата със застаряващата му работна сила.