Летище Чанги в Сингапур загуби първата позиция като най-доброто летище в света от Хамад в Доха, според компанията за рейтинг на въздушния транспорт Skytrax.

Това е третият път, в който международното летище Хамад завоюва първото място, след като спечели титлата през 2021 и 2022 г.

В проучването на Skytrax са участвали пътници от над 100 националности. Те също така определят Хамад като най-доброто летище в света за пазаруване.

Летище Чанги е определяно за най-доброто в света 12 пъти от Skytrax, като печели първото място последователно от 2013 до 2020 г. и отново през 2023 г.

В тазгодишното проучване то печели титлите „Най-доброто летище в Азия“ и „Най-добрата летищна имиграционна служба в света“.

Инчон в Южна Корея се изкачва до трето място - от номер 4 през 2023 г. - и е обявено за най-подходящото за семейства летище в света за годината.

Ханеда в Токио - на четвърто място - е „Най-чистото летище в света“. То е обслужило 70 милиона пътници през 2023 г. - най-много от всички летища в списъка на Skytrax.

Другото голямо международно летище в Токио, Нарита, което е на 5-о място в списъка, печели титлата „Най-добър летищен персонал в света“.

Класацията се базира на въпросници, изпратени до клиенти на летищата между август 2023 г. и март 2024 г. Пътниците оценяват ключови услуги, като преживявания при чекиране и трансфер, имиграционни разрешения, пазаруване.

Ето и 10-те най-добри летища в света през 2024 г. според Skytrax:

Hamad International Airport

Singapore Changi Airport

Incheon International Airport

Haneda Airport

Narita International Airport

Paris Charles de Gaulle Airport

Dubai International Airport

Munich International Airport

Zurich International Airport

Istanbul International Airport