Има ли неизползван потенциал сред предприемачите над 50 години и подценени ли са възрастните основатели на стартъпи?

Този съществен въпрос, на който малцина финансови анализатори от Уолстрийт биха отговорили съвсем честно, задава Катерина Стропоняти – дългогодишен инвеститор в рисков капитал от Силициевата долина.

„Инвеститорите от Силициевата долина продължават да игнорират всички, които са над 40 години“, обяснява пред Fortune Стропоняти, която през април основава компанията Brilliant Minds и допълва: „Те възхваляват младостта и това е неправилно разпределение на капитала.“

Базираната в Ню Йорк Brilliant Minds инвестира изключително в основатели на компании на 50 и повече години.

Катерина Стропоняти е ветеран в областта на рисковите инвестиции и 40-годишен милениал, който отдавна се интересува от разчупване на стигмата на остаряването. Смята, че възрастовият подход, който в момента се наблюдава в сферата на рисковите фондове, е отрицателен за всички.

„Освен възрастта, има много изследвания, според които основателите над 50 години имат три пъти по-голяма вероятност да успеят - да постигнат IPO или излизане от пазара“, казва тя. „Но хората от Силициевата долина насочват капитала си към 20-годишните.“

Идеята за Brilliant Minds, която не зависи от индустрията, се заражда години преди стартирането ѝ тази пролет.

„Аз съм инвеститор от над десетилетие и в предишния ми фонд инвестирах в над 40 стартъпа“, казва Стропоняти. Като ангелски инвеститор тя забелязва, че малкият брой основатели над 50 години, които са се обръщали към нея, „са били експерти в своята област, но срамежливи и неуверени“.

Тази липса на увереност идва от чувството, че правят нещо нередно, продължава тя, поради факта, че големите инвеститори редовно ги пренебрегват, уволняват и дискриминират. В същото време установява, че „20-годишните винаги са прекалено самоуверени, дори и да нямат никаква представа за пазара“.

Възрастта е само цифра

Brilliant Minds няма възрастови ограничения за основателите, които разглежда. Стропоняти с готовност посочва, че в момента инвестира в основател на 72 години, който използва изкуствен интелект за създаване на музикално приложение.

„Не очаквате това, нали? Има много хора, които разбират духа на времето и настоящите тенденции и създават неща за всички.“, допълва тя предвид стереотипите за закостеняло мислене при възрастното поколение. Но тенденцията сочи, че над половината от основателите, които се представят пред Brilliant Minds, използват изкуствен интелект в работата си.

Друг пример е успехът на екипи от няколко поколения, като 65-годишен, който създава стартъп с 30-годишен. „Това е най-доброто“, казва експертът, посочвайки комбинацията от опит и мъдрост със свежи идеи.

Линията на дълголетието непрекъснато се разширява. Настоящата рамка за пенсиониране „задушава прогреса“, казва Стропоняти, като отбелязва, че повечето хора днес могат да очакват да живеят над 100 години, поради което 65-годишната възраст за пенсиониране изглежда преждевременна.

„Ще живеем половината от живота си като пенсионери. Това е безсмислено. Затова това е целта на Brilliant Minds е: Да разчупим стигмата и да изведем възрастните хора на преден план в иновациите, не само като съветници, както сме свикнали, а да ги привлечем.“

Според нея възрастовият подход започва преди около десетилетие.

„Интернет беше модернизиран. Появи се iPhone и всички тези приложения, а това постави разработчика в центъра. Трябваше да бъдеш разработчик. Трябваше да си млад. Това беше сюжетът. Но сега той се променя.“

Променя се, защото обществото се променя.

„Хората се грижат повече за психическото и физическото здраве, и културата започна да се променя в тази посока.“

Освен това сега, когато инструментите и технологиите за изкуствен интелект са толкова дълбоко усъвършенствани, стартъпите вече не трябва да центрират разработчиците, смята Стропоняти.

Преосмисляне на стереотипите

Необходимостта от приобщаване е от първостепенно значение, защото за първи път обществото има четири поколения и представителите им могат да дадат принос.

„Ще изживеем половината от живота си като пенсионери. 60-годишните все още са „супер енергични и мъдри“, но повечето инвеститори не отчитат това, което няма смисъл“ според Стропоняти.

Затвореното мислене възпрепятства потенциалния напредък. „Трябва да включим по-възрастните основатели в обществото, преди да е станало твърде късно. И точно това правя с Brilliant Minds.“

Фондът не е филантропия, бърза да подчертае експертът.

„Наистина вярвам, че те носят стойност и внасят така необходимото разнообразие: 21% от кандидатите за Brilliant Minds са жени основатели, в сравнение с 13% средно за индустрията миналата година. Средната възраст на кандидатите е малко над 61 години, а почти 30% са имигранти.“

Сега е благоприятно време да се обсъжда гъвкавостта на възрастта, тъй като президентът Джо Байдън се оттегли от надпреварата за Белия дом, а кандидатът на републиканците Доналд Тръмп, наближава 80 години.

Това свързано с възрастта „извиване на ръце“ не притеснява Стропоняти. „Здравето не е свързано с възрастта; то не трябва да се включва в уравнението“, казва тя. „Здравето се влошава, когато вече не се чувстваме полезни. Възрастта е последната основна дискриминация.“

Стропоняти е толкова оптимистично настроена по отношение на последното, че дори не изисква от основателите, с които се среща, независимо от възрастта им, да имат план за приемственост или да знаят колко години биха били в състояние да управляват бизнеса.

„Аз не задавам тези въпроси. Отнасям се към тях като към всички останали – като към основатели и надлежната проверка, която извършвам, е точно същата, която правех с по-млади хора.“

Стропоняти е категорична:

„Следващият еднорог ще бъде основан от пенсионери. Това е визията на Brilliant Minds.“