Най-големите европейски банки са по-здрави от когато и да било след финансовата криза от 2008-2009 г. насам, но инвеститорите искат доказателства, че могат да се доверят на дългосрочната им способност за генериране на приходи, тъй като лихвените проценти намаляват.

Цените на акциите на финансовите институции като цяло отбелязаха двуцифрен ръст през тази година. Това се случи благодарение на програмите за обратно изкупуване на акции, станали възможни заради годините на натрупване на капитал, преструктуриране, намаляване на разходите и подкрепяща политика на централните банки, която повиши печалбите им.

Deutsche Bank, Lloyds и Barclays ще започнат отчитането на приходите си за третото тримесечие тази седмица, докато UBS и HSBC ще бъдат сред тези, които ще докладват следващата.

Очаква се данните да покажат продължаваща рентабилност, като силната дейност в областта на инвестиционното банкиране компенсира свиването на маржовете и слабото търсене на кредити сред потребителите и предприятията.

Но инвеститорите искат повече. Освен че търсят доказателства за устойчивост на качеството на активите, те търсят по-ясна стратегия, по-ниски разходи и потенциал за постигане на по-добри резултати в условията на нисък растеж на световната икономика.

Сключването на сделки завладя въображението на управителните съвети на банките през последните три месеца. BNP Paribas закупи AXA Investment Managers, а UniCredit увеличи дела си в германската Commerzbank, като по този начин раздвижи дискусиите за трансгранична консолидация.

„Изчисленията показват, че до 600 млрд. евро нетни приходи от лихви могат да бъдат изложени на риск през първата половина на 2025 г., ако Европейската централна банка намали лихвите, както се очаква“, коментира пред Reuters Филипо Мария Алоати, ръководител на отдел „Финанси“ за кредитиране във Federated Hermes. „Мениджърските екипи проактивно предприемат мерки и проучват възможности за придобивания в областта на управлението на активи, управлението на благосъстоянието и дори нишови финтех възможности“.

Британската NatWest се е насочила към жилищния ипотечен портфейл на Metro Bank, докато новините показват, че новият главен изпълнителен директор на HSBC Жорж Елхедери може да остави много по-голям отпечатък върху структурата на кредитора, отколкото се смяташе досега.

Продажбата от страна на правителствата на техните дялове в банките от епохата на кризата премахва една от пречките пред сключването на сделки, смята компанията за кредитен рейтинг Scope Ratings, въпреки че други остават.

Висока скорост

Анализаторите от McKinsey акцентират, че ръководителите трябва да постигнат „висока скорост“, за да се отличат от колегите си и да увеличат привлекателността си за инвеститорите.

За да запазят сегашните маржове на възвръщаемост на материалния капитал, банките ще трябва да съкратят разходите 2,5 пъти по-бързо, отколкото намаляват приходите, посочват анализаторите в своя доклад Global Banking Annual Review 2024.

Само 14% от световните банки имат съотношение цена/счетоводна стойност над 1 и съотношение цена/печалба над 13 - повече от четири пъти по-ниско от компаниите във всички останали отрасли, казват от McKinsey.

Филип Бодеро, ръководител на отдела за кредитни проучвания в PIMCO, пък обръща внимание, че европейските банки се разделят на два лагера: такива, които имат потенциал да се превърнат в огледало на американските си колеги с постоянна двуцифрена възвръщаемост на собствения капитал, и такива, които се задържат на депресивни едноцифрени нива.

„Мисля, че тези институции би трябвало да се заемат със стратегическо търсене“, казва той.

Увеличаване на инвестиционното банкиране

Очаква се UBS и Barclays да отчетат ръст на приходите от инвестиционно банкиране през третото тримесечие, особено при акциите и консултантските такси, където американските конкуренти JP Morgan, Morgan Stanley и Goldman Sachs надминаха очакванията.

Подобно на американските си колеги, европейските банки не се очаква да покажат значително влошаване на качеството на активите, а опасенията, че търговските недвижими имоти могат да намалят капитала им, отслабнаха, посочват от рейтинговата агенция Moody's.

Анализаторите на HSBC остават нащрек за негативни изненади в нетния лихвен доход - показател за рентабилност, който отразява разликата между приходите от заеми и сумата, която банката изплаща на вложителите.

Според анализаторите на Barclays местните кредитори в Обединеното кралство Lloyds и NatWest трябва да отчетат продължаващ ръст на нетните приходи от продажби през третото тримесечие, подкрепен от подобряващите се перспективи за ръста на кредитите, особено на ипотечните.

Опасенията за възможно повишаване на банковото данъчно облагане в бюджета на Обединеното кралство на 30 октомври натежават върху настроенията. Но акциите на местните кредитори биха могли да нараснат с повече от 5%, ако правителството избере да остави настоящите разпоредби непроменени, смятат от UBS.