Европейските банки са на път да отбележат нулев ръст на ипотечното кредитиране през тази година заради високите лихвени проценти, но от 2025 г. се очаква възстановяване.

През последните няколко години кредитополучателите в еврозоната са възпрепятствани да вземат нови ипотечни кредити, тъй като Европейската централна банка повиши лихвените проценти до рекордни нива.

Според анализ на EY на данни от Европейския банков орган и националните финансови институции в Германия, Франция, Испания и Италия ипотечното кредитиране в еврозоната няма да отбележи никакво движение през тази година, в сравнение с растеж от 4,9% през 2022 г.

Данните се събират от 2006 г. насам, а предишният най-нисък темп на растеж е бил 0,2% през 2014 г.

„Жилищният пазар продължава да бъде най-засегнат, като през тази година растежът е без промяна, но с намаляването на разходите за живот и заеми покупките на жилища, както и търсенето на кредити от потребителите и бизнеса, би трябвало отново да се засилят“, казва пред Financial Times Омар Али, глобален лидер във финансовите услуги в EY.

Консултантската компания очаква ипотечното кредитиране да се възстанови през 2025 г. с ръст от 3,1% и да нарасне до 4,2% в годината след нея, тъй като разходите по заемите ще намалеят, а инфлацията ще се забави, намалявайки част от натиска върху жилищния пазар.

ЕЦБ повиши основния си лихвен процент от 0% през 2022 г. до рекордните 4% през септември миналата година, следвайки подобни стъпки на Английската централна банка и Федералния резерв на САЩ, за да се опита да се справи с нарастващата инфлация.

През юни ЕЦБ намали основния си лихвен процент до 3,75% и се очаква да направи допълнителни намаления през следващите месеци, тъй като инфлацията намалява.

Ипотечните кредити представляват почти половината от общото кредитиране в еврозоната, въпреки че през последните години бяха засегнати и други форми на банкови транзакции.

Бизнес кредитирането се сви с 0,1% през миналата година и се очаква да нарасне само с 0,5% през тази. Но EY прогнозира, че растежът ще достигне 4,2% през 2026 г., със силен резултат във Франция и Германия.

Ръстът на потребителското кредитиране се очаква да нарасне от 0,9% през тази година до 4,2% през 2026 г.

EY прогнозира, че макар банките да реализират малко по-големи загуби от неизплатени кредити, те не представляват сериозен риск за кредиторите. Необслужваните заеми се очаква да нараснат от 2% през тази година до 2,3% през 2025 г. и 2026 г., но все още ще бъдат далеч под пиковата си стойност от 8,4% по време на дълговата криза в еврозоната през 2013 г.

„С подобряването на икономическата среда банките ще могат да пренасочат по-силно фокуса си към програмите си за растеж и трансформация, за да подкрепят дългосрочния си успех“, казва Али.