Нарастващите признаци за слаб растеж и рискове за пазара на труда превзеха срещата на световните банкери на годишната конференция на Федералния резерв на САЩ в Джаксън Хоул. Те подчертаха променящата се траектория на паричната политика, след като централните банки на САЩ и Европа се стремят към намаляване на лихвените проценти.

Дори когато техният фокус се измества от високата инфлация към зациклящите пазари на труда, Японската централна банка (BOJ) потвърди решимостта си да откъсне икономиката си от десетилетията на парична подкрепа на фона на нарастващите признаци за устойчив растеж на цените.

Различията в насоките за паричната политика, съчетани с продължаващата слабост в Китай, втората по големина икономика в света, предполагат бурни времена за световната икономика и финансовите пазари.

Участниците в годишния икономически форум вече предвкусваха какво може да се случи, когато слабите данни за заетостта в САЩ по-рано този месец породиха опасения за рецесия и предизвикаха пазарен хаос, утежнен от изненадващото повишаване на лихвите от страна на BOJ през юли. Засега много анализатори са съгласни с прогнозата на Международния валутен фонд, че световната икономика ще постигне скромен растеж през следващите години, тъй като САЩ постигат меко приземяване, растежът в Европа се ускорява, а Китай излиза от застоя. Но тези розови прогнози почиват на нестабилна основа, тъй като изброените фактори са на ръба да не се случат точно според прогнозите.

Макар че основните централни банки се ориентират към намаляване на лихвените проценти, все още е твърде рано да се каже дали тези стъпки могат да бъдат категоризирани като „нормализиране“ на рестриктивната политика или като първи стъпки за предотвратяване на по-нататъшно забавяне на растежа. А тази несигурност може да направи световните акции и валути податливи на волатилни колебания.

„Може да станем свидетели на други епизоди на пазарна волатилност, тъй като пазарите са в малко неизследвана територия, след като основните централни банки навлизат в цикъл на парично облекчаване след затягане на политиката с цел справяне с избухналата инфлация”, обяснява пред Reuters главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуриншас. „Япония е в малко по-различен цикъл. Пазарите се опитват да разберат какво означава всичко това и реагират прекалено остро. Така че ще имаме по-нататъшна волатилност“.

Рискове на растежа

В дългоочакваната си реч в петък председателят на Фед Джером Пауъл подкрепи скорошното начало на намаляване на лихвените проценти, заявявайки, че по-нататъшно охлаждане на пазара на труда би било нежелателно. Това беше значителна промяна в сравнение с коментарите му, когато инфлацията се повиши през 2021 и 2022 г., и затвърди мнението, че Фед прави завой от политиката, която повиши референтния лихвен процент до четвъртвековен връх и го задържа там повече от година.

Ново изследване, представено в Джаксън Хоул, показа, че икономиката на САЩ може да се намира близо до критична точка, при която продължаващият спад на броя на новооткритите работни места ще доведе до по-бързо нарастване на безработицата.

Представителите на Европейската централна банка също се доближават до идеята за намаляване на лихвените проценти през септември, отчасти заради забавянето на ценовия натиск, но и поради забележимото отслабване на перспективите за растеж. През последното тримесечие икономиката на еврозоната почти не нарасна, тъй като най-мощният ѝ двигател - Германия, забуксува, промишлеността там продължава да е в дълбока рецесия, а износът отслабна главно заради слабото търсене от страна на Китай.

„Неотдавнашното нарастване на рисковете от отрицателен растеж в еврозоната засили аргументите за намаляване на лихвените проценти на следващото заседание на ЕЦБ по паричната политика през септември“, посочи Оли Рен, който е част от екипа, определящ лихвените проценти в банката.

Дори в Япония последните данни за инфлацията показват забавяне на стимулирания от търсенето растеж на цените, което може да усложни решенията на BOJ за още повишения на лихвените проценти. Макар че потреблението в страната се възстанови през второто тримесечие, съществува несигурност дали заплатите ще се повишат достатъчно, за да компенсират нарастващите разходи за живот на домакинствата.

„Вътрешното търсене е много слабо“, казва Саюри Ширай, бивш член на управителния съвет на BOJ, който сега е университетски преподавател в Токио. „От икономическа гледна точка няма много причини централна банка да повишава лихвите.“

Тревога от Китай

Към мрачната обстановка се прибавя и Китай.

Икономика №2 в света е на ръба на дефлацията и е изправена пред продължителна криза с недвижимите имоти, нарастващ дълг и слаби потребителски и бизнес настроения.

По-слабият от очакваното растеж през второто тримесечие принуди Китайската централна банка да направи изненадващи намаления на лихвените проценти миналия месец и увеличи вероятността от понижаване на прогнозите на МВФ за икономическото развитие на страната.

„Китай е голям играч в световната икономика. По-слабият растеж там се отразява и на останалата част от света“, категорични са от МВФ.

По-нататъшни признаци за забавяне на растежа в САЩ и Китай биха били лошо предзнаменование за производителите в целия свят, които вече усещат напрежението от слабото търсене. Различни проучвания показват, че през юли фабриките в САЩ, Европа и Азия са изпитвали затруднения, което повишава риска от слабо възстановяване на световната икономика.

За богатите на ресурси нововъзникващи икономики като Бразилия забавянето на Китай може да засегне износа на метали и храни, но да спомогне за облекчаване на инфлационния натиск чрез по-евтин внос.

Управителят на бразилската централна банка Роберто Кампос Нето, който говори на заключителната сесия в Джаксън Хоул, е категоричен: „Нетният ефект зависи от това колко голямо е забавянето.“