В понеделник Биткойн се доближи до $70 000 долара, тъй като притокът на средства в борсово търгуваните фондове за най-големия цифров актив, както и оптимизмът за перспективите пред регулациите в САЩ подкрепиха настроенията.

Криптовалутата поскъпна с над 1%, преди да намали част от печалбите си и да се търгува за около $68 650 към 10:00 ч. българско време. По-малките токени, като например вторият в класацията Етер (3,1%) и монетата от топ 10 Солана (6,5%), също регистрираха печалби през последното денонощие.

Американските спот-биткоин ETF са привлекли близо 2,4 млрд. долара нетни входящи потоци през шестте дни до 18 октомври, сочат данни на Bloomberg, отчасти заради залозите, че правилата за криптовалутите в САЩ ще станат по-благоприятни след президентските избори на 5 ноември.

Кандидатът на републиканците Доналд Тръмп открито подкрепя криптото, дотолкова, че Биткойнът се разглежда като т.нар. “Тръмп трейд”.

Съперникът от демократите - вицепрезидентът Камала Харис - обеща да подкрепи регулаторна рамка за индустрията. Това контрастира с репресиите срещу сектора по време на управлението на Байдън.

Според Дейвид Лоуант, ръководител на проучванията в криптопрайм брокера FalconX, двете основни пазарни тенденции са изборите и глобалната макроикономическа среда.

Пазарът на Биткойн опции показва, че „форуърдната предполагаема волатилност е силно групирана около деня на изборите и донякъде потисната, водеща до тях и известно време след тях“, пише той в бележка.

Биткойнът се покачи с близо 10% през седемте дни до неделя, което е най-доброто седмично представяне от повече от месец. Търсенето на ETF-и помогна на токена да достигне рекордно високо ниво от $73 798 през март. Ралито се охлади и Биткойнът за последен път се търгуваше над $70 000 долара през юни.

Цената на водещата криптовалута е нараснала с 55% през 2024 г., включително с 12,5% през октомври. Последните повишения бяха подхранвани от цялостното подобряване на настроенията за риск, водено от по-добрите от очакваните печалби на Уолстрийт. В общи линии Биткойн изглежда добре позициониран да навлезе в бичи цикъл до края на 2024 г. и след това. Някои технически индикатори предполагат подобна възходяща перспектива, според CoinTelegraph.