Ралито на Биткойн е в центъра на вниманието, отчасти защото някои инвеститори смятат, че покачването му е знак, че пазарите очакват победа на позитивно настроения към криптото кандидат Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ.

Дигиталният актив е нараснал с около 13% през последната седмица, изпреварвайки значително глобалния борсов измерител и златото. Милиардерът Стан Друкенмилър цитира криптовалутата като един от индикаторите, че пазарите оценяват победата на бившия президент.

Тръмп обеща да превърне САЩ в криптостолица на планетата, докато се дуелира за гласове в напрегнатата надпревара срещу вицепрезидента и кандидат на демократите Камала Харис. Неговата прегръдка на сектора доведе до класифицирането на Биткойн като т.нар. “Тръмп трейд” - един от поредицата залози, предвидени за завръщането му в Белия дом.

Напредъкът на Биткойн идва успоредно с промените на пазарите за прогнози - платформи със спорна информационна стойност, където хората могат да залагат на изборни резултати. Коефициентите на Тръмп в платформата Polymarket са скочили до 60%, докато тези на Харис спадат до 40%. В PredictIt шансовете на Тръмп са 54%, докато тези на Харис - 50%.

ETF

„Вълнението на пазарите за прогнози води до високи нива на волатилност и до рали на спот-цените на Биткойн“, казва пред Bloomberg Ариса Тойосаки, основател на Cega, доставчик на услуги за криптодеривати. „Последният значителен приток на средства в борсово търгуваните фондове за Биткойн също подхранва ралито“.

Нетните входящи потоци в група от десетина американски Биткойн ETF са надхвърлили 1,6 млрд. долара за последните 6 дни включително. Тази сутрин водещата криптовалута се търгуваше със скромна промяна на ниво от около $67 300 долара, в сравнение с рекордните $73 798 долара през март.

Въпреки че пазарите за прогнози се движат в полза на Тръмп, разликата в повечето проучвания е в рамките на допустимата грешка, като до изборния ден остават по-малко от три седмици. Харис води пред Тръмп с около 1,6% в средната стойност на националните проучвания на Real Clear Politics. Тръмп води с по-малко от един процент в еквивалентния показател за щатите, в които се водят битки.

Позиция на Харис

Харис е приела нюансирана позиция по отношение на криптовалутите, като обещава да подкрепи регулаторна рамка за цифровите активи. Нейната позиция предизвика прилив на оптимизъм сред трейдърите, тъй като тя контрастира с репресиите за дигиталните активи при администрацията на Байдън.

Появата на криптовалутата като предизборен въпрос „привлича голямо внимание към Биткойн и по-широкия клас криптовалути и това внимание се превръща в настроения, а настроенията - както знаем - водят до потоци“, казва пред Bloomberg генералният партньор на Crucible Capital Мелтем Демирорс.

Стомплянето на Тръмп към сектора е обрат, тъй като преди време той го нарече измама. Компаниите за дигитални активи се превърнаха във влиятелни играчи на изборите чрез големи дарения за комитети за политически действия в стремеж към по-благоприятни правила.