Биткойнът се изкачи до най-високото си ниво от две седмици насам, тъй като последните усилия на Китай за стимулиране на икономиката окуражи залозите, че спекулантите ще преследват криптовалутите, а не акциите на страната.

Най-големият дигитален актив поскъпна с 2,8% в понеделник, преди да намали част от ръста и да се търгува за около $64 000. По-малките токени, включително вторият в класацията Етер и монетата от топ 10 Солана, също напреднаха.

Китай се стреми да съживи икономиката си, но на дългоочаквания брифинг за политиката през уикенда не беше уточнено колко точно фискални стимули планира да инжектира правителството. Икономистите не са убедени, че политиците правят достатъчно, за да преодолеят дефлацията, а световното рали на китайските акции започна да се разклаща.

„Пазарите вероятно възприемат разочароващите китайски стимули като положителна новина за Биткойн, тъй като се разбра, че ротацията на капитали от Биткойн към китайски акции преди това е натежала върху цените на криптовалутите“, казва пред Bloomberg Каролин Морон, съосновател на Orbit Markets, доставчик на ликвидност за търговия с деривати върху цифрови активи.

Президентската надпревара в САЩ може да осигури още една опора за цифровите активи. Пазарите за прогнози се преобърнаха през последните няколко дни, като възложиха на републиканския кандидат Доналд Тръмп по-високи шансове за победа от избора на демократите Камала Харис.

Междувременно фалиралата криптоборса Mt. Gox миналата седмица отложи с една година - до 31 октомври 2025 г. - крайния срок за изплащане на кредиторите на останалите си активи, които Arkham Intelligence оценява на около 2,9 млрд. долара. Отлагането облекчава опасенията за свръхпредлагане от страна на кредиторите, които искат да продадат върнатите Биткойни.

„Последното подобрение на социологическите проучвания на Тръмп ще засили възприемчивостта на пазара и положителното въздействие на добрите новини върху цените“, казва Бенджамин Целермайер, главен инвестиционен директор в Magnet Capital.

Според данни, събрани от Bloomberg, Биткойнът е с малка промяна за октомври след слабото начало на месец, който е носил средно 20% покачване през последното десетилетие.

„Историческите данни сочат, че сезонната сила на криптопазарите през октомври обикновено е претеглена към втората половина на месеца“, пише в доклад на Шон Фарел, ръководител на стратегията за дигитални активи във Fundstrat Global Advisors LLC.