Често схващане е, че милениалите са изправени пред по-тежки финансови предизвикателства в сравнение със своите предшественици от поколенията Х и бейбибумърите.

Аргументите са нарастващите разходи за живот, последиците от финансовата криза през 2008 г. и въздействието на пандемията.

Нов анализ на данните на Бюрото по труда на САЩ и Федералния резерв обаче оспорва това убеждение, съобщава Fortune.

Проучване на LendingTree показва, че средната нетна стойност на имуществото на милениалите на възраст от 26 до 41 години през 2022 г. е била 84 941 долара – с 8,4% по-висока от тази на поколението X на същата възраст през 2007 г. и с 46% по-висока от тази на бумърите през 1989 г., след коригиране с инфлацията.

По отношение на активите 99,3% от милениалите притежават парични средства, имоти или инвестиции през 2022 г. в сравнение с 97,5% от поколението Х и 93,8% от бумърите на подобен етап от живота им.

Медианата на активите на милениалите се оценява на 219 200 долара, което е близо до 246 991 долара за Х и значително повече от 124 963 долара за бумърите, въз основа на данни на Федералния резерв.

Въпреки по-високите разходи – 67 883 долара годишно в сравнение с 63 761 долара на бумърите, разходите на милениалите представляват по-малък дял от доходите им. През 2022 г. те са похарчили 75,8% от доходите си преди облагане с данъци в сравнение с 83,2% за поколението Х и 91% за бумърите, което е сигнал за по-консервативен финансов подход.

Белези от Голямата рецесия и пандемията

„Мисля, че белезите от Голямата рецесия и пандемията са помогнали за оформянето на възгледите на милениалите за парите, принуждавайки ги да бъдат по-фокусирани върху финансите си, отколкото се е налагало на други поколения.“, обяснява Мат Шулц, главен кредитен анализатор в LendingTree и допълва:

„Това ги е накарало да научат повече за парите, да започнат да инвестират и спестяват по-рано, да станат по-предприемчиви и да направят финансово ориентирани стъпки, които са им помогнали да се подготвят за успех. Със сигурност помогна и фактът, че акциите достигнаха рекордни стойности.“

Авторът на „Задавайте въпроси, спестявайте пари, печелете повече“ продължава: „Милениалите се опитват да спестяват, когато могат, да инвестират, когато могат. Те не харчат за несериозни неща, за да впечатлят приятелите си.

За съжаление, част от това е продиктувано от страх. Много от тях са губили многократно работата си през годините и не са забравили. Те искат да направят всичко възможно, за да се защитят, ако това се случи отново.“

Готови за големия трансфер на богатство

Икономистите не могат да постигнат съгласие по въпроса дали милениалите трябва да очакват богатството им да нарасне още повече благодарение на така наречения Голям трансфер на богатство.

Според публикувания по-рано тази година Доклад за богатството до 2024 г. на Knight Frank, през следващите 20 години само в САЩ между поколенията ще бъдат прехвърлени активи на стойност 90 трилиона долара.

Според Knight Frank тази промяна ще превърне заможните милениали в „най-богатото поколение в историята“.

Въпреки това очакванията за неочаквана печалба за на пръв поглед независимото и относително богато поколение, може би са преувеличени. Това е така, защото поколението на Х и бумърите всъщност не планират да предадат всичките си активи на своите млади роднини, а ще използват богатството за себе си.

Проучване на Northwestern Mutual Harris Poll, проведено това лято сред над 4500 пълнолетни американци, установи, че докато 32% от милениалите и 38% от поколението Z залагат на наследството, само 22% от поколението X и бумърите се стремят да оставят такова след себе си.