Qualcomm обяви, че въвежда технология, разработена за пръв път за чиповете за лаптопи, в тези за мобилни телефони, за да ги направи по-мощни за изискванията на генеративния изкуствен интелект (GenAI).

Базираната в Сан Диего компания е най-големият продавач на чипове за мобилни телефони в света. В стремежа си да разшири бизнеса си, през 2021 г. компанията нае група бивши инженери от Apple, за да ѝ помогнат да разработи чипове за лаптопи. Те бяха пуснати в продажба тази година и помагат за работата на функциите за изкуствен интелект в Windows на Microsoft.

Сега платформата, разработена от този екип - набор от персонализирани изчислителни технологии, които Qualcomm нарича Oryon - за първи път се използва в чипове за мобилни телефони на компанията.

Едновременно с това производителят е преработила частите на чипа, който се нарича Snapdragon 8 Elite, за да се справя с трудни задачи като генериране на изображения и текст. Qualcomm ще предложи на разработчиците на софтуер специални инструменти извън вече наличните в операционната система Android на Alphabet, за да използват тези части на чипа.

Snapdragon 8 Elite използва нов 3nm технологичен възел, вместо миналогодишния 4nm. Това му помага да харчи 27% по-малко енергия от Snapdragon 8 Gen 3.

„AI е нещо, в което Google се движи бързо, но ние имаме наша собствена технология, която да предложим на крайния разработчик“, коментира пред Reuters Крис Патрик, старши вицепрезидент и генерален мениджър на Qualcomm за мобилни телефони.

Samsung Electronics, Asustek и Xiaomi са сред първите, които ще използват новия чип.

Snapdragon 8 Elite в детайли

Новата мобилна платформа на Qualcomm се задвижва от комбинация от второ поколение Oryon CPU, Adreno GPU и подобрен Qualcomm Hexagon NPU. Последната технология е неразделна част от оптимизацията на задачите с изкуствен интелект в устройствата.

Други ключови характеристики на чипа Snapdragon 8 Elite включват 24MB общ кеш, максимална честота на процесора 4,32 GHz, 45% подобрение на едноядрените процеси и 62% по-бързо сърфиране в интернет. Всичко това подсказва, че следващата вълна от флагмански телефони с Android, която ще се появи още в края на 2024 г., ще бъде добре подготвена за експлозивния напредък на функциите на изкуствения интелект.

„Днес второто поколение на процесора Qualcomm Oryon дебютира в нашата водеща мобилна платформа - това е голям скок напред и очакваме потребителите да бъдат развълнувани от новите изживявания, които позволява нашата процесорна технология“, акцентира  Крис Патрик. „Snapdragon 8 Elite революционизира мобилните изживявания, като предлага персонализиран, мултимодален GenAI директно в устройството. Това позволява на устройствата да разбират реч, контекст и изображения и подобрява всичко - от продуктивността до творческите задачи, като същевременно дава приоритет на поверителността на потребителя“.

Предимствата на обработката в самото устройство включват бързина - тъй като потребителите не изпращат данните си в облака - и по-голяма сигурност - тъй като данните им никога не напускат устройството. Освен това тази технология минимизира енергията, използвана в центровете за данни, което я прави устойчива бизнес алтернатива.