Nvidia ще разкрие инвестиционни планове за Тайланд, присъединявайки се към Alphabet и Microsoft, тъй като Югоизточна Азия се превръща в гореща точка за изграждане на центрове за данни с изкуствен интелект и производство на компонентите, които ги захранват.

Американската компания за проектиране на чипове ще обяви инвестициите по време на пътуването на главния изпълнителен директор Дженсън Хуанг до Банкок през декември, съобщава тайландският министър на търговията Пичай Нариптафан. Той отказва да даде подробности за инвестициите или за това каква сума ще внесе компанията в Тайланд.

Инвестицията на Nvidia може да доведе до по-голямо финансиране „със свързани клъстери, които да последват примера“, казва Пичай пред Bloomberg.

През последните години Тайланд е получил многомилиардни инвестиции от Amazon, Google и Microsoft за изграждане на центрове за данни и друга облачна инфраструктура.

Nvidia е обещала инвестиции в изграждането на инфраструктура за изкуствен интелект в Индонезия и Малайзия и проучва възможностите във Виетнам. Чиповете на компанията се произвеждат от Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., а сървърите ѝ се изграждат предимно от тайвански асемблатори.

Интересът от Nvidia, други технологични компании и участници във веригата за доставки би трябвало да повиши заявките за инвестиции до нивата отпреди държавния преврат през 2014 г. и да помогне на Тайланд да си възвърне „изгубените възможности“ през това десетилетие, отбелязва Пичай.

„Перспективите пред тайландската икономика са светли и това е само началото“, казва ветеранът-политик, който беше назначен на поста през септември при управлението на новия министър-председател Паетонгтарн Шинаватра.

Официалните данни показват, че през първите девет месеца на 2024 г. инвестиционните обещания в страната са скочили с 42% до 722,5 млрд. бата (21,6 млрд. долара) спрямо година по-рано. Пичай коментира, че новите планове, включително от местни компании, могат да акумулират до 1 трилион бата през тази година.

Търговски пактове

Тайланд се стреми да сключи пактове за свободна търговия с Европейския съюз и Обединените арабски емирства през следващата година. Споразумението с Европейската асоциация за свободна търговия ще бъде подписано по време на Световния икономически форум през януари, което ще спомогне за ускоряване на сделките с ЕС, казва Пичай.

Преговорите на страната от Югоизточна Азия с ЕС бяха подновени миналата година, след като през 2014 г. разговорите бяха замразени като част от последиците от военния преврат. През август тайландският парламент одобри план за ускоряване на връзките на Банкок с ЕС.

Администрацията на Паетонгтарн настоява за споразумение за продоволствена сигурност с ОАЕ, което ще позволи на Тайланд да продава повече замразено пилешко месо, ориз и готови за консумация продукти, според Пичай. Планът е също така да се помогне на ОАЕ да поддържат запаси от стоки, а подобни сделки се проучват и с Катар, Кувейт и Оман.

„Войната в Близкия изток може да ескалира“, казва министърът. „Когато това стане, храната ще бъде от изключителна важност. Ние предлагаме да съхраняваме за всяка държава, която я купува, и да можем да ѝ я доставим в рамките на 24 часа.“

Тайланд е основен производител и износител на захар, птиче месо и ориз. Страната печели повече от 30 млрд. долара годишно от изпращането на селскостопански стоки и хранителни продукти.

Пичай казва, че данните за износа през септември, които се очакват следващата седмица, ще нараснат за трети месец, а целогодишният износ от Тайланд ще надмине правителствената цел за 1-2% ръст въпреки високата база през миналата година и по-силния бат. Според официалните данни износът през първите осем месеца е нараснал с 4,2 %.