Проблемната германска трипартийна коалиция е на ръба на разпада, но евентуална победа на Доналд Тръмп през ноември вероятно ще накара лидерите ѝ да размислят.

През следващите седмици те са изправени пред поредица от съдбоносни решения по въпроси като федералния бюджет и мащабния законопроект за пенсионна реформа. Политиците от лявоцентристката Социалдемократическа партия (SPD) на канцлера Олаф Шолц и фискално консервативната Свободна демократическа партия (FDP) заплашиха да развалят коалицията, ако нещата не се развият според желанията им.

Правителството на Шолц е на ръба на пропастта още от европейските избори през юни, когато трите коалиционни партии - SPD, FDP и Зелените - претърпяха поражение. Оттогава насам партийните лидери се опитват да се обърнат към своите електорални бази, което подхранва още повече междуособици и води до спекулации, че правителството ще падне преди следващите насрочени федерални избори, до които остава по-малко от година.

Но победа на Тръмп на президентските избори в САЩ след две седмици може да промени политическите сметки в разделеното правителство на Германия.

„Тя би имала огромен ефект, включително като принуди политиците да се изправят пред факта, че стабилността в Германия е още по-важна“, коментира пред POLITICO Ралф Щегнер, високопоставен депутат от SPD. „Натискът за сдържаност в рамките на коалицията ще бъде по-голям.“

Дори някои членове на FDP - партията, за която се смята, че е най-вероятно да дезертира и да предизвика предсрочни избори - предполагат, че нещата ще бъдат различни, ако Тръмп надделее.

„В една като цяло трудна глобална политическа ситуация ние в Германия не можем да си позволим по някакъв начин да предизвикаме нови избори по-рано“, казва нейният депутат Райнхард Хубен. „Ако натискът отвън се засили - а се предполага, че това ще се случи при Доналд Тръмп - бих могъл да предположа, че Европа ще се обедини.“

Тази позиция се различава значително от заявката на Кристиан Линднер, министър на финансите на Германия и лидер на FDP, който неведнъж е заплашвал, че ще се откаже от коалицията, ако неговите леви партньори - SPD и Зелените - не поемат по-строг курс в областта на финансите.

„Човек трябва да има смелостта да запали нова динамика, когато се достигнат границите на възможното“, заяви Линднер пред репортери миналия месец.

На пръв поглед непреодолими разломи

Въпреки прогнозите, че победата на Тръмп ще вдъхнови коалиционните лидери на Германия да продължат напред, между партиите остават на пръв поглед непреодолими различия.

Една от ключовите точки на спора остава въпросът, който многократно е преследвал коалицията: федералният бюджет. Германският парламент трябва да гласува проектобюджета за 2025 г. през последната седмица на ноември, но преди това законодателите трябва да намерят начин да преодолеят недостига от поне 2,4 млрд. евро - а може би и много повече.

В четвъртък се очаква Линднер да представи прогнозата за данъчните приходи на Германия за периода от тази година до 2029 г. Поради по-слабите от очакваното икономически резултати обаче те вероятно ще бъдат далеч по-ниски от прогнозираните по-рано. Политиците от консервативния Християндемократически съюз (CDU), най-голямата опозиционна сила в страната, оценяват реалната бюджетна дупка на десетки милиарди евро.

Вътре в коалицията има много малко съгласие за това как да се запуши дупката. Линднер и други лидери на FDP предлагат намаляване на социалните помощи, включително за украинските бежанци. Но SPD и Зелените искат повече разходи за стимулиране на икономическия растеж.

Другият важен въпрос, по който коалиционните партии са в противоречие, е пакетът за пенсионна реформа, който ще повиши вноските на работещите, за да се поддържа сегашното ниво на обезщетенията за пенсионерите.

„Пенсионна система с по-високи вноски означава по-малък нетен доход за данъкоплатците, а това не може да бъде от полза за Германия като място за бизнес“, смята генералният секретар на FDP Биджан Джир-Сарай.

Заради противопоставянето на неговата партия коалицията дълго време отлагаше гласуването на пенсионната реформа. Политиците около Шолц обаче настояват за скорошно гласуване, а някои от тях залагат оцеляването на коалицията на приемането на реформата.

„Ще приемем бюджета само ако преди това се договорим за пенсиите“, казва Тим Клусендорф, депутат от SPD. „И тогава FDP ще трябва активно да заяви, че не иска реформата, което ще я принуди да напусне коалицията, или ние ще я изхвърлим. Това наистина ще бъде максималната ескалация.“

Победа на Харис би направила „сценариите за излизане“ по-вероятни

Парламентът на Германия ще гласува както бюджета, така и пенсионната реформа в седмиците след президентските избори в САЩ. Към този момент малцина в коалицията може да искат „максимална ескалация“.

Изборът на Тръмп ще постави началото на период на несигурност в Европа, особено що се отнася до ангажимента на САЩ да защитават европейските си съюзници и да продължат да оказват военна подкрепа на Украйна. Тръмп заяви, че няма да защитава тези, които не изразходват поне 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана, и в неотдавнашни коментари обвини украинския президент Володимир Зеленски и президента на САЩ Джо Байдън за инвазията в Украйна.

„Изборът на Тръмп може да бъде сигнал за събуждане на коалицията, за да се обедини най-накрая по неотложните външнополитически въпроси на деня“, казва пред POLITICO Доминик Толксдорф, експерт по трансатлантическите отношения от Германския съвет за външни отношения.

В случай че Камала Харис спечели изборите обаче, германските правителствени ръководители ще въздъхнат с облекчение - и тогава вероятно ще се почувстват много по-удобно да се хванат пак за гърлото, което да доведе до предсрочен край на коалицията.

„Ако Харис спечели и следователно се приеме, че САЩ ще продължат да бъдат котва на стабилността, тогава политиците в Германия може да са по-склонни да поемат рискове, когато става въпрос за сценарии за напускане на коалицията“, казва депутатът от SPD Клусендорф.