Германските промишлени поръчки са спаднали значително повече от очакваното през август, което увеличава признаците, че производството в най-голямата европейска икономика няма да се възстанови през следващите месеци.

Те са намалели с 5,8% спрямо предходния месец на сезонно и календарно изгладена база, съобщи федералната статистическа служба в понеделник.

Анкета на Reuters сред анализатори сочеше спад от 2,0%.

„Днешните данни потвърждават, че търсенето на германски промишлени стоки продължава да отслабва“, коментира пред информационната агенция старши икономистът на Commerzbank Ралф Солвеен. „Това предполага, че германската икономика в най-добрия случай ще стагнира през втората половина на годината“.

По думите му съживяване се очаква едва през следващата година и дори то вероятно ще бъде много скромно.

Една от причините за отрицателния резултат през август са много големите поръчки за транспортно оборудване - като самолети, кораби, влакове и военни превозни средства - направени през предходния месец. Като се изключат тези мащабни заявки, новите поръчки през август са с 3,4% по-малко от тези през юли.

Статистическата служба ревизира данните си за всички позиции за юли, които показваха увеличение с 3,9% спрямо предходния месец, до 2,9% заради значителния обем, докладван със закъснение от предприятията.

По-слабо променливото сравнение на тримесечна база показва, че през периода юни-август новите поръчки са били с 3,9% повече, отколкото през предходните три месеца.

„От всички държави от Г7 Германия има най-висок дял на износа в брутния си вътрешен продукт и е силно зависима от поръчките от чужбина“, акцентира Томас Гитцел, главен икономист във VP Bank. „Ако те не се реализират, страда цялата икономика“.

Чуждестранните поръчки са спаднали с 2,2% на месечна база. Тези от страни извън еврозоната са се увеличили с 3,4%, докато поръчките от еврозоната са спаднали с 10,5% на месечна база.

„Докато входящите поръчки са слаби, германската икономика ще продължи своя сух период“, казва Гитцел.

Показателите сочат слабо търсене и през следващите месеци.

През септември производственият сектор на Германия се сви с най-бързия си темп от една година насам, което се дължи на рязко намаляване на производството, новите поръчки и заетостта, показаха данните за PMI индекса в промишлеността през миналата седмица.

„Китайските стимули и намаляването на лихвените проценти са възходящи рискове, но трябва да видим промяна в това, което в момента е трайно потиснат тренд при краткосрочния водещ индикатор, за да променим позицията си за германското производство и това в еврозоната“, смята Клаус Вистесен, главен икономист за еврозоната в Pantheon Macroeconomics.