Инфлацията в еврозоната се понижава до 1,8% през септември, което е под целта на Европейската централна банка от 2%, сочат експресните данни на Евростат.

Показателят съвпада с очакванията на икономисти, анкетирани от Reuters, след като през август годишната инфлация достигна тригодишен минимум от 2,2%.

Базисната инфлация, която изключва по-волатилните цени на енергията, храните, алкохола и тютюневите изделия, възлиза на 2,7%. Прогнозите бяха, че тя ще остане непроменена спрямо отчетените през август 2,8%.

Данните идват, след като през септември инфлацията се понижи под целевата стойност от 2% на Европейската централна банка в няколко ключови икономики от еврозоната, включително Франция и Германия. Хармонизираният темп на инфлация във водещата европейска икономика спадна с повече от очакваното до 1,8% на годишна база.

В понеделник председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че политиците стават все по-уверени във връщането на инфлацията към целевото равнище от 2%.

„Погледнато в перспектива, инфлацията може временно да се повиши през четвъртото тримесечие на тази година, тъй като предишните резки спадове на цените на енергията отпадат от годишните темпове, но последните събития засилват увереността ни, че инфлацията своевременно ще се върне към целта“, каза тя по време на изслушване в Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент.

„Ще вземем това предвид на следващото си заседание по паричната политика през октомври“, добави Лагард.

Следващи стъпки на ЕЦБ

Икономистите на Bank of America Global Research промениха очакванията си за следващото намаляване на лихвените проценти на ЕЦБ след нейните коментари, отбелязвайки, че сега очакват понижение през октомври.

Преди това икономистите прогнозираха, че централната банка ще задържи лихвите стабилни този месец, но сега са на мнение, че коментарите на Лагард „същата обосновка, която тя използва за намалението през септември“, предполагат „почти ясно „да“ за октомври“.

Във вторник икономистите на Deutsche Bank също повишиха прогнозата си за следващото понижение на лихвите на ЕЦБ от декември на октомври.

Данните на LSEG показват, че в началото на вторник пазарите широко оценяваха намаление с 25 базисни точки през октомври.