Световните пазари вероятно ще приключат септември с положителни резултати, тъй като централните банки започват да облекчават паричните си политики.

Тази седмица инвеститорите продължават да следят ключови данни като индекса на потребителските цени в еврозоната, данните за заплатите в неселскостопанския сектор в САЩ и бизнес активността в производствения сектор и сектора на услугите в Китай, отбелязва Euronews.

Европа

Ключово значение за региона има експресният индекс на потребителските цени (ИПЦ) в еврозоната за септември. Инфлацията се охлади до 2,2% на годишна база през август, отбелязвайки най-бавно увеличение от юли 2021 г.

Въпреки това базисната инфлация остава упорита и възлиза на 2,8%.

Консенсусът предполага, че основният индекс на потребителските цени ще продължи да се охлажда до 1,9%, докато базовият се очаква да отслабне до 2,7%.

През септември Европейската централна банка (ЕЦБ) извърши второто за годината понижение на лихвените проценти, но отново заяви, че „не се ангажира предварително с конкретна траектория на лихвените проценти“.

Така по-нататъшното охлаждане на инфлацията би засилило значително очакванията за допълнителни понижения на лихвените проценти преди края на годината.

Пазарите ще се съсредоточат и върху речта на председателя на ЕЦБ Кристин Лагард пред Европарламентa в понеделник (30 септември). Очаква се тя да обсъди паричната политика и икономическите перспективи за региона, предлагайки информация за бъдещата траектория на лихвените проценти на банката.

Във вторник S&P Global ще публикува окончателните данни за производствения индекс на мениджърите по поръчките (PMI) за Франция и Германия.

Експресните данни показаха, че бизнес активността в частния сектор на двете държави рязко се е влошила, което увеличава вероятността за по-дълбоко понижение на лихвените проценти на ЕЦБ.

Предварителният индекс на потребителските цени в Германия за септември е друг важен показател, като данните ще бъдат оповестени в понеделник. През август потребителските цени се понижиха с 0,1% на месечна база и нараснаха с 1,9% на годишна база, което е по-хладно от очакваното.

Годишният темп на инфлация беше най-ниският от март 2021 г. Макар че тези данни се разглеждат като положителен знак, който може да убеди ЕЦБ да продължи цикъла на облекчаване, те предполагат отслабване на покупателната способност в условията на влошаване на икономическите условия.

Консенсусните прогнози очакват индексът на потребителските цени в Германия да нарасне с 0,1% през септември спрямо предходния месец.

В Обединеното кралство ще бъдат потвърдени окончателните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) за второто тримесечие, както и за PMI в промишлеността и услугите за септември.

Предварителните данни показаха, че БВП е нараснал с 0,6% на тримесечна база, а бизнес активността е продължила да се разширява както в производствения сектор, така и в сектора на услугите.

Очаква се устойчивите икономически перспективи да продължат да укрепват паунда.

САЩ

Докладът за заплатите в неселскостопанския сектор за септември ще е в центъра на вниманието на финансовите пазари. Последните данни показват, че пазарът на труда в САЩ се охлажда по-бързо от очакваното, което накара ФЕД да започне цикъл на облекчаване с намаляване на лихвения процент с 0,5%.

През юли заплатите в неселскостопанския сектор се увеличиха, а безработицата се понижи до 4,2%. Въпреки това нарастването на броя на работните места на непълно работно време подсказва за по-висок процент на безработица, с големи низходящи ревизии в последните месеци.

Фед очаква безработицата да достигне 4,4% до края на годината. Прогнозите за август сочат 144 000 нови работни места и стабилно равнище на безработицата от 4,2%.

Производствената активност в САЩ се свива вече 21 поредни месеца, а август беше един от най-слабите през 2024 г.

Ако данните останат меки, това може да подтикне Фед да продължи намаляването на лихвите. Очаква се PMI индексът за септември да остане на територията на свиването.

Азиатско-тихоокеански регион

В Азиатско-тихоокеанския регион Националното статистическо бюро на Китай ще публикува производствените и непроизводствените PMI индекси за септември в понеделник.

В същия ден S&P Global ще публикува и производствения PMI на Caixin и PMI на услугите, които представляват еквивалентни данни за частния сектор.

Данните сочат, че бизнес активността в производствения сектор се е свила за четвърти пореден месец през август, като консенсусните прогнози сочат, че тя ще продължи да се свива и през септември.

Данните на Caixin обаче показаха, че частният сектор се е разширявал през цялата година.

Миналата седмица Китай обяви значителен пакет от мерки за стимулиране на икономиката, който стимулира световните фондови пазари, особено в Азия и Европа.

Предстоящите данни обаче все още няма да отразяват въздействието на тези мерки, допълва Euronews.