Азиатско-тихоокеанските пазари се покачиха в четвъртък, водени от индекса Hang Seng в Хонконг и пазарите в континентален Китай, които увеличиха печалбите към затварянето на сесията.

Китайските и хонконгските акции се повишиха рязко, след като държавните медии в четвъртък следобед обявиха, че висшите лидери на Китай са провели среща, на която са потвърдени последните усилия на правителството да подкрепи икономиката.

Според новините, лидерите призовават за засилване на подкрепата на фискалната и паричната политика, както и за „спиране“ на спада на пазара на недвижими имоти и стимулиране на „стабилното му възстановяване“, предава CNBC.

Китайската народна банка обяви във вторник редица намаления на лихвените проценти и каза, че ще удължи съществуващата подкрепа за пазара на недвижими имоти с две години, наред с други планове.

Хонконгският индекс Hang Seng напредна с 4,12% към последния си час, достигайки най-високото си ниво от май, докато CSI 300 в континентален Китай удължи печелившата си серия за седми ден, достигайки най-високите си нива от около четири месеца. Индексът нарасна с 4,23% и затвори на 3545,32.

Японският Nikkei се покачи с 2,79%, за да завърши на 38 925,63, докато широко базираният Topix се повиши с 2,66% до 2 721,12, след като Централната банка на Япония публикува протокол от заседанието си през юли.

Акциите на Tokyo Electron скочиха с 8%, като част от това повишение беше подхранено от коментари на финансовия директор на компанията пред Nikkei, че продажбите, свързани с AI, се увеличават с около 15% през текущата фискална година до 690 милиарда йени (4,8 милиарда долара), посочва CNBC. SoftBank Group, която е мажоритарен собственик на дизайнера на чипове Arm, се повиши с повече от 4%.

Kospi в Южна Корея скочи с 2,9% до 2671,57, задвижван от 9,44-процентовия ръст на SK Hynix – компанията обяви, че е започнала масово производство на първия в света 12-слоен чип HBM3E, който се използва в приложения за памет с изкуствен интелект. Samsung затвори с над 4% нагоре.

Kosdaq, обхващащ акциите на компании с малка капитализация, спечели 2,62% и завърши на 779,18.

Австралийският S&P/ASX 200 е с 0,95% нагоре.

Европейските пазари на акции също се повишават в четвъртък, подтикнати от ръста на азиатско-тихоокеанските пазари.

Паневропейският индекс Stoxx 600 нарасна с около 1% около 12:30 ч. лондонско време, като повечето сектори и големи борси са на положителна територия.

Акциите на компаниите в минния отрасъл водеха печалбите с ръст от 4%, но тези в сектора на петрола и газа се понижиха с около 3%, тъй като цените на суровия петрол паднаха след публикация на Financial Times, че Саудитска Арабия се готви да отмени неофициалната си цел за цена на петрола от 100 долара за барел.

Акциите на френските луксозни гиганти LVMH и Kering също се покачиха, търгувайки се с по над 7% по-високо.

Акциите на H&M паднаха с 4%, след като търговецът на дрехи отчете по-слаба оперативната печалба и намали целта си за маржа на печалбата.

Нидерландският производител на полупроводниково оборудване ASML нарасна с повече от 4% в началото на търговията в Европа като част от глобалния ръст на акциите в сектора на чипове, поведен от американския производител на полупроводници Micron, чиито прогнози за приходите надминаха очакванията.

Micron прогнозира приходи за своето тримесечие, завършващо в края на ноември, от 8,7 милиарда долара, плюс или минус 200 милиона долара, изпреварвайки прогнозите за 8,28 милиарда долара, според данни на LSEG.

Акциите на Micron скочиха с цели 16% в предпазарната търговия в САЩ в четвъртък. Печалбите на компанията подчертават, че търсенето на чипове за центрове за данни е все още силно, докато инвеститорите търсят признаци дали ралито на акциите, свързани с AI, ще продължи. Micron потвърди, че неговите HBM чипове са разпродадени за 2024 и 2025 г.