Швейцарската национална банка предприе още една стъпка за разхлабване на паричната политика тази година и понижи основния си лихвен процент с четвърт пункт до 1,0%.

Решението беше очаквано от повечето анализатори, анкетирани в проучване на Reuters и отбелязва третото понижение на лихвения процент за 2024 г.

Швейцарската финансова институция беше първата голяма западна централна банка, която намали лихвените проценти още през март, отбелязва CNBC.

Третото намаление идва на фона на сходни сигнали от Европейската централна банка и Федералния резерв на САЩ, който предприе дългоочакваната стъпка за отслабване на лихвените си проценти с понижение от 50 пункта миналата седмица.

Във вътрешен план швейцарската инфлация остава потисната, като последният номинален показател сочи 1,1% годишно увеличение през август.

Швейцарският франк натрупа позиции спрямо основните валути благодарение на последното решение за лихвените проценти. Щатският долар и еврото се понижиха съответно с близо 0,14% и 0,16% спрямо швейцарската монета.

Швейцарската национална банка призна, че по-широката тенденция на ралито на валутата му има ключов принос за намалението, обявено днес.

„Инфлационният натиск в Швейцария отново намаля значително в сравнение с предходното тримесечие. Наред с другото, това намаление отразява поскъпването на швейцарския франк през последните три месеца“, се казва в изявлението на банката.

„Облекчаването на паричната политика днес отчита намаляването на инфлационния натиск. През следващите тримесечия може да се наложи допълнително намаляване на основния лихвен процент, за да се осигури ценова стабилност в средносрочен план“, се допълва в съобщението.