Година след спасяването на Credit Suisse швейцарското правителство заяви, че UBS и три други системно значими банки трябва да се съобразяват с по-строги капиталови изисквания, за да защитят икономиката на страната.

В 209 страници с препоръки как да се контролират банките, считани за "твърде големи, за да фалират" (TBTF), швейцарското правителство предложи 22 мерки за директно прилагане.

То не посочи докъде трябва да стигнат по-строгите капиталови изисквания, съобщава CNBC.

Планът TBTF ще бъде внимателно разгледан в Швейцария и извън нея, тъй като ако UBS се разпадне, не са останали местни конкуренти, които биха могли да я поемат.

Спасяването и национализацията вероятно ще нанесат сериозни щети на публичните финанси.

"Количествените и качествените капиталови изисквания за системно важните банки следва да бъдат целенасочено затегнати и допълнени с компонент, ориентиран към бъдещето", заяви в резюме правителството.

Увеличението на изискванията към UBS ще е "значително, особено ако банката запази сегашния си размер и структура или се разрасне", се отбелязва в документа.

UBS отказа да коментира доклада, а акциите й се понижиха с 1,9%.

Подкрепеното от швейцарското правителство поглъщане на Credit Suisse от страна на UBS миналата година беше най-голямото сливане на банки със системно значение след финансовата криза от 2007-2009 г., припомня CNBC.

Сега Швейцария има за цел да въведе мерките бързо и да представи два пакета за прилагане през първата половина на 2025 г. – един с промени на ниво наредба, одобрени от правителството и друг за парламента.

С размер от около 1,7 трилиона долара балансът на UBS понастоящем е два пъти по-голям от годишния икономически продукт на Швейцария, което му придава изключителна тежест за голяма икономика.

Междувременно, правителството заяви, че отхвърля идеята за въвеждане в закона на възможността за временна публична собственост върху банка в криза.

В доклада се обсъжда възможността за предоставяне на допълнителни правомощия на швейцарския регулатор FINMA, за прилагане на капиталови надбавки и укрепване на финансовото състояние на дъщерните дружества, но се избягва "цялостно увеличение" на капиталови изисквания.

"Трудно е да се стигне до окончателна преценка за точното въздействие на повишените капиталови изисквания", се казва в доклада, като се отбелязва, че те трябва да отчитат "пропорционалността" предвид конкурентния натиск, пред който са изправени швейцарските банки.

"Затова следва да бъдат предпочетени мерки, насочени към засилване на капиталовите изисквания към системно важните банки и увеличаване на тяхната прозрачност, и които осигуряват яснота и възможност за маневриране в случай на криза, дори при сложни банкови структури", се казва в доклада.

По-строгите правила идват на фона на засиления контрол върху банковите структури в Швейцария.

Миналия месец долната камара на парламента подкрепи предложение за възстановяване на заплатите на висшия мениджмънт, ако банките бъдат спасени с публични средства. В доклада на правителството се казва, че то ще разгледа и възможността за връщане на бонуси.

Анализаторите прогнозираха, че може да се наложи UBS да търси милиарди допълнителни долари, за да се предпази от риска за срив, но процесът вероятно ще отнеме време, тъй като правителството заяви, че ще изчака резултатите от парламентарното разследване на фалита на Credit Suisse. Те трябва да бъдат готови в края на 2024 г.

Преди публикуването на доклада международни организации, включително МВФ и ОИСР, изразиха загриженост във връзка с мегасливането на банките и последиците от него. Съветът за финансова стабилност, световен орган за финансов надзор, също предупреди Швейцария за рисковете от фалит на UBS.

Класирането на UBS в списъка на световните системно важни банки след поглъщането на Credit Suisse, което трябва да приключи по-късно тази година, ще бъде преразгледано от регулаторите.

Миналата година долната камара на швейцарския парламент подкрепи предложение, в което се призовава системно значимите банки да имат коефициент на ливъридж от 15% от активите, което е много повече, отколкото в Европейския съюз, САЩ и Великобритания.

Анализаторите не очакват такива строги условия да бъдат наложени на UBS, която понастоящем има коефициент на базовия собствен капитал от първи ред в размер на 14,5%, или 79 млрд. долара, което се равнява на коефициент на ливъридж от 4,7%.

"Предложените мерки следва да бъдат целенасочено въведени за системно важните банки и отчасти за UBS, която е единствената останала глобална системно важна банка в Швейцария", заяви правителството. Според експерти, по-високите капиталови изисквания могат да принудят UBS да свие баланса и да намали предлагането на кредити.

Ръководителите на UBS предупредиха, че прекомерните капиталови изисквания ще навредят на потребителите, а представители на банковия сектор твърдят, че банката е лобирала пред официалните лица.

Миналата година министърът на финансите Карин Келер-Зутер заяви, че предстоят по-строги капиталови изисквания, но допълни, че е важно да не се нарушава способността на Швейцария да се конкурира със световни финансови центрове като Ню Йорк, Лондон, Сингапур и Дубай, допълва CNBC.