Главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти е спечелил 14,4 млн. швейцарски франка (15,90 млн. долара) през 2023 г., което го прави най-добре платеният банкер в Европа за миналата година.

UBS оповести заплатата на Ермоти в годишния си доклад днес, като подчерта, че е свила общия фонд за бонуси на служителите за 2023 г., съобщава Reuters.

Ермоти се завърна начело на UBS на 5 април 2023 г., след спешното придобиване на Credit Suisse и все още е в процес на навигиране през сложната интеграция на бившия си конкурент. "Серджо Ермоти се ангажира да остане поне до приключването на процеса на интеграция", се отбелязва в годишния доклад на банката.

UBS също така заяви, че заключенията на швейцарските власти, които разследват срива на Credit Suisse през 2023 г., могат да доведат до по-строги регулации в бъдеще и че резултатът от парламентарната анкетна комисия, който се очаква по-късно тази година, вероятно ще включва "значителни препоръки".

Банката все още проверява потенциалните неверни данни във финансовите отчети на Credit Suisse и продължава да води разговори с регулаторните органи за решаване на проблема, допълват от UBS. "UBS очаква да приеме и приложи допълнителни механизми за контрол и процедури след приключването на този преглед и дискусиите с регулаторните органи", се казва от банката.

Пакетът от възнагражденията на Ермоти включва 12,2 млн. франка променливо заплащане, което го превръща в един от най-добре платените ръководители сред швейцарските листвани компании, но той все още изостава от шефа на Novartis Вас Нарасимхан, който е взел повече от 16 млн. франка.

Reuters сравнява пакетите от възнаграждения на 10-те най-големи банки в Европа по пазарна капитализация, при което заплатата на Ермоти оглавява списъка, изпреварвайки главния изпълнителен директор на HSBC Ноел Куин с 10,6 млн. долара и изпълнителният председател на Santander Ана Ботин с 13,2 млн. долара.

Предшественикът на Серджо Ермоти на поста главен изпълнителен директор, Ралф Хамерс, е спечелил 12,6 млн. франка през 2022 г. Изпълнителният съвет на UBS е получил възнаграждение от 140,3 млн. франка през 2023 г., в сравнение със 106,9 млн. франка през 2022 г.

Общите бонуси на банките обаче намаляват с 14% до 4,5 млрд. долара, като по-голямата част от тях са изплатени в брой.

UBS съобщава, че броят на ключови лица, поемащи риск, включително служители, чието общо възнаграждение надхвърля 2,5 млн. долара или 2,5 млн. швейцарски франка, е скочил с 48% до 1038 след придобиването на Credit Suisse.

Общото възнаграждение на тази група се е увеличило с 39% до 1,8 млрд. долара, което означава, че UBS е платила на повече от 1000 души средно по 1,7 млн. долара миналата година.

Банката се ангажира да намали рисковия си профил и да свие голяма част от инвестиционните банкови операции, които наследи от Credit Suisse - институция, обвинявана в свободолюбива култура, допълва Reuters.