UBS обяви във вторник, че ще възобнови обратното изкупуване на акции и ще постигне повече икономии на разходи от интегрирането на изпадналия в криза конкурент Credit Suisse, въпреки че ценните ѝ книжа паднаха заради слабото четвърто тримесечие.

Швейцарската банка заяви, че сега очаква 13 млрд. долара икономии на разходи до края на 2026 г., като около половината от тях се смята, че ще бъдат постигнати през тази година, в сравнение с предишната цел от около 10 млрд. долара. Половината от икономиите ще дойдат от намаляване на броя на служителите, заявяват от банката, цитирани от Reuters.

Откакто през март миналата година беше обявено поглъщането на Credit Suisse - първото в историята сливане на две глобални банки със системно значение, UBS успя да избегне сериозни сътресения и цената на акциите ѝ скочи с около 50%.

Над 60 000 работни места са съкратили банките тази годинаИнвестиционните банки понесоха втора последователна година на намаляващи приходи от такси на фона на по-малкото сделки и листвания


Във вторник банката обяви първия етап от интеграцията за завършен, но предстои да се извърви дълъг път през по-сложни етапи, включително съкращаване на хиляди работни места и комбиниране на различни ИТ системи.

Акциите на UBS се понижиха с 2,5% в началото на търговията.

Швейцарската банка потвърди ключови финансови цели и определи нови, включително амбицията на звеното си за управление на благосъстоянието да увеличи инвестираните активи до 5 трлн. долара до 2028 г. от 3,85 трлн. в момента.

Анализаторите откликнаха хладно на резултатите, въпреки че приветстваха предложеното 27% увеличение на дивидента за 2023 г. до 0,70 долара на акция и възобновяването на обратното изкупуване.

Провалът не е опция: Серджо Ермоти и голямата сделка за швейцарските банкиТоп банкерът е толкова разпознаваем в Швейцария, колкото и великият тенисист Роджър Федерер, а сега може би е обект на още по-голямо внимание, според анализатори


"Макар че резултатите за четвъртото тримесечие разочароваха по отношение на разходите (приходите като цяло съответстват), насочването към по-високи брутни спестявания до 2026 г. би трябвало да осигури известно успокоение, че разходите могат да останат под контрол", заявява анализаторът на RBC Анке Райнген.

Разходите за поглъщането на Credit Suisse доведоха до това, че най-големият в света фонд мениджър отчете нетна загуба от 279 млн. долара през четвъртото тримесечие, което е малко по-малко от консенсусната оценка за загуба от 285 млн.

През четвъртото тримесечие глобалното подразделение на банката за управление на благосъстоянието е реализирало нетни нови парични потоци в размер на 22 млрд. долара, въпреки че промяна в използвания от UBS показател затруднява сравнението с предходното тримесечие.

Планират строг контрол за ликвидността на банките в ЕС от 2024 г.Нуждата от надеждни варианти се засили, след като през март Швейцарската централна банка се намеси с ликвидна подкрепа за Credit Suisse


"С разширения мащаб и възможности на водещите ни клиентски франчайзи и подобрената дисциплина на ресурсите ще постигнем устойчив дългосрочен растеж и по-висока възвръщаемост", посочва в изявление главният изпълнителен директор Серджо Ермоти.

Обратното изкупуване на акции, започващо с до 1 млрд. долара през втората половина на годината след финализиране на сливането с Credit Suisse, е дългоочакван ход. Предишната програма на кредитора на стойност 6 млрд. долара от 2022 г. първоначално беше планирана да приключи през март 2024 г., но беше спряна след придобиването на конкурента.

"Амбицията ни е до 2026 г. обратното изкупуване на акции да надхвърли нивата преди придобиването", ангажират се от банката.

Загуби за инвестиционната банка

Инвестиционната банка на UBS отчете загуба преди данъчно облагане в размер на 169 млн. долара, но се очаква да се върне към рентабилност през първото тримесечие "благодарение на подобряващата се пазарна активност, нарастващия банков портфейл и напредъка по интеграцията".

Досиетата по разследването на Credit Suisse ще се пазят в тайна 50 годиниРазследването ще се съсредоточи върху действията на правителството, финансовия регулатор и централната банка преди спешното поглъщане на Credit Suisse от UBS


Банката също така очаква нетните приходи от лихви за личното и корпоративното банкиране и глобалното управление на благосъстоянието да бъдат приблизително еднакви през първото тримесечие, което според нея ще спомогне за увеличаване на нетната печалба през периода.

UBS все още трябва да комбинира юридически лица, тъй като поглъщането на Credit Suisse продължава. Банката ще започне да прехвърля клиентите на доскорошния си основен конкурент, като първите, които ще бъдат прехвърлени, са тези в Сингапур, Хонконг и Люксембург.

Многобройни са и опасенията за потенциални търкания с регулаторните органи, които се притесняват от рискове за швейцарската икономика, ако банката изпадне в затруднение, предвид доминиращата ѝ позиция в ключови области като вътрешното търговско кредитиране. Балансът на UBS вече надхвърля 1,6 трилиона долара, което е почти два пъти повече от икономиката на Швейцария.

От UBS контрират, че акцентът върху баланса ѝ е подвеждащ, като добавят, че около 20% от общите активи са високоликвидни активи, а други 15% - нискорискови ипотечни кредити за клиенти на дребно и богати потребители.