Банковият гигант в Швейцария UBS обяви нова програма за обратно изкупуване на акции на стойност до 2 млрд. долара.

1 млрд. долара от тях се очакват да бъдат реализирани още тази година, отбелязва CNBC.

"През 2024 г. очакваме да изкупим обратно до 1 млрд. щатски долара от нашите акции, като това ще започне след приключването на сливането на UBS и Credit Suisse, което се очаква до края на второто тримесечие", се казва в изявление на банката.

"Амбицията ни е до 2026 г. обратното изкупуване на акции да надхвърли нивото отпреди придобиването", допълват от финансовата институция.

Новата програма следва приключването на обратното изкупуване през 2022 г., по време на което бяха придобити 298,5 млн. н акции. То представляваше 8,62% от акциите ѝ на стойност 5,2 млрд. долара и приключи миналия месец.

Процесът на обратно изкупуване е когато компаниите купуват собствените си акции на фондовата борса, като по този начин намаляват дела под контрол на инвеститорите, уточнява CNBC.

UBS се зае с огромната задача да интегрира бизнеса на Credit Suisse, след като в края на март 2023 г. обяви, че бившият ѝ ръководител Серджо Ермоти ще се завърне за втори път като главен изпълнителен директор.

Данните от миналата седмица показаха, че след изненадващото си завръщане, банкерът е спечелил 14,4 млн. швейцарски франка (15,9 млн. долара), което го поставя като номер едно в списъка на най-печелившите в Европа.

През февруари UBS отчете втора поредна тримесечна загуба заради разходите за интеграция, но продължи да постига високи базови оперативни печалби. Акциите на банката са се повишили с над 6% от началото на годината.

През последните 12 месеца UBS привлича все по-взискателни акционери, като инвеститорите се надяват, че това ще допринесе за повишаване оценката на банката.

Новата тригодишна стратегия също има за цел да постигне това.

"UBS продължава да бъде разглеждана и оценявана като традиционна европейска банка, въпреки че е най-големият глобален мениджър на богатство и получава около 60% от приходите си от управление на богатство и активи", заяви по-рано пред Financial Times партньорът в Cevian Capital Густав Мос.

Миналата година активистът закупи акции на UBS на стойност 1,2 млрд. евро в очакване оценката на банката да се удвои.

Друга част от тригодишната си стратегия на Ермоти е да увеличи инвестираните активи за управление от 3,8 трлн. долара до над 5 трлн. долара до 2028 г.

За да постигне тази цел, бизнесът се стреми да привлече 100 млрд. долара нетни нови активи годишно до 2025 г., като се опитва да си върне клиентите, напуснали Credit Suisse през последните бурни години.

"Твърде много взаимоотношения с клиенти са основани на отделни продукти и невинаги са оценени правилно", заяви Ермоти по време на скорошно събитие на Morgan Stanley.

"Така че трябва или да накараме тези клиенти да правят повече бизнес с нас или да приемем, че някои активи ще отидат другаде. За мен всичко е въпрос на качество". Допълни той.

След като тази стратегия за продажби се наложи, UBS очаква да привлече 200 млрд. долара нетни нови активи годишно до 2028 г., което е повече от 132 млрд. долара, привлечени миналата година и 89 млрд. през предишната.