Главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти предупреди, че Швейцария рискува да бъде изместена като световен център за управление на богатството, ако политиците реагират прекалено крайно на сделката с поглъщането на Credit Suisse.

Ермоти, който пое ръководството на най-големия швейцарски кредитор само няколко дни след като спаси бившия си конкурент миналата година, заяви, че страната се нуждае от своите банки, за да може да се конкурира в световен мащаб.

"Хонконг, Сингапур и САЩ агресивно се конкурират и постигат голям напредък за короната на офшорното управление на богатство, която Швейцария държи днес", заяви Ермоти по време на реч в университета в Люцерн, съобщава Financial Times.

"Не можем да бъдем самодоволни и да се преструваме, че само местните банки, които се конкурират ожесточено на вътрешния пазар, ще бъдат достатъчни.", категоричен е той.

Ермоти и UBS са въвлечени във все по-ожесточен дебат с швейцарските власти след фалита на Credit Suisse относно бъдещата посока на финансовата реформа в страната.

Основният спорен въпрос е дали банките с международни дъщерни дружества трябва да бъдат задължени да поддържат допълнителен капитал – мярка, предложена тази година от швейцарското министерство на финансите, която би засегнала главно UBS, припомня Financial Times.

Анализаторите прогнозираха, че промяната в правилата може да доведе до допълнителни капиталови изисквания за UBS в размер между 15 и 25 млрд. долара, а министърът на финансите Карин Келер-Сутер посочи, че тези оценки са "правдоподобни".

Ермоти и председателят на UBS Колм Келехер вече се изказаха против необходимостта от допълнителен капитал. Те отхвърлиха критиките, че обединените UBS и Credit Suisse са твърде големи за швейцарската икономика.

"Крахът на Credit Suisse не бива да се възприема като означаващ, че единствената останала голяма банка трябва да плати цената и да бъде наказана заради глобалното си значение.

Има твърде много неинформирани, популистки и всяващи страх гласове в медиите, политиката и академичните среди, включително тук, в този университет, които се фокусират изключително върху опасността от наличието на голяма банка, базирана в нашата страна", заяви Ермоти по време на речта си в Люцерн.

В презентацията си пред аудиторията той демонстрира слайд с данни, според които секторът за управление на благосъстоянието в Хонконг се разраства с годишен темп на растеж от 7,6% и до 2027 г. ще изпревари Швейцария, докато този в Сингапур расте с 9% и е на път да заеме трето място.

"Чуждестранните финансови центрове ще спечелят, ако Швейцария ограничи възможността да поддържа водещо присъствие в чужбина. За да се запази водещата си роля, финансовата и индустриалната екосистема трябва да включва участник с глобално значение. Днес това е UBS.", подчерта Серджо Ермоти.

Той допълни, че "в края на процеса на интеграция балансът на UBS ще бъде с около 40% по-голям, отколкото преди придобиването на Credit Suisse, а не двойно по-голям".

По време на речта си водещият швейцарски финансист използва и примери от основателя на Credit Suisse Алфред Ешер, когото посочи като предприемач, поемащ пресметнати рискове, като за първи път се опита да заяви, че индустриалецът от 19-ти век е бил част от UBS.