Инфлацията в две от най-големите икономики в еврозоната се понижава повече от очакваното, а германският пазар на труда продължава да се охлажда през този месец. Това увеличава и без това значителните аргументи на Европейската централна банка да намали допълнително разходите по заемите през следващия месец.

През по-голямата част от годината еврозоната се разминаваше с рецесия, а през последните месеци ценовият натиск отслабна повече от очакваното, което подхранва аргументите, че ЕЦБ е изостанала в подкрепата си за затруднената икономика.

Тя отхвърли призивите за по-бързо облекчаване на политиката с предпоставката, че ръстът на заплатите и инфлацията в сектора на услугите остават неудобно високи. Но по-ниските от прогнозираните стойности на инфлацията във Франция и Испания от петък оспориха този аргумент.

Френската инфлация се забавя до 1,5% през септември от 2,2%, което е под очакванията за 2,0%, докато испанската се понижи до 1,7% от 2,4% - също под очакванията за 1,9%, тъй като растежът на цените на услугите се забавя, а цените на енергията спадат.

Отделни данни за ценовите очаквания също поставиха под въпрос колебанията на ЕЦБ, тъй като показаха, че потребителите са намалили очакванията си за ръст на цените за следващите 12 месеца до най-ниското ниво от септември 2021 г. насам.

В допълнение към последните данни, които рисуват мрачна картина на растежа, ключовият индикатор за настроенията в еврозоната се понижи повече от очакваното в петък, като същевременно показа и охлаждане на ценовите очаквания. Тези данни предполагат, че инфлацията в еврозоната може да спадне доста под целта на ЕЦБ от 2% този месец и подхранват залозите, че централната банка ще ускори облекчаването на политиката.

В петък инвеститорите увеличиха залозите си за още едно понижение на лихвите на 17 октомври и вече оценяват вероятността за това на около 75%, докато през миналата седмица тя беше само около 25%, пише Reuters.

ЕЦБ намали лихвените проценти през юни и септември, а до неотдавнашната поредица от разочароващи данни политиците считаха ново намаление на 17 октомври за доста малко вероятно, тъй като прогнозите на ЕЦБ показват, че инфлацията отново ще достигне трайно целевото равнище от 2% едва в края на следващата година.

„Гълъби“ ще търсят намаляване на лихвите

Източници, близки до дискусията, коментират пред информационната агенция, че намаляването на лихвите трябва да е на масата сега и „гълъбите“ ще настояват за него от страх, че икономиката се охлажда твърде бързо и инфлацията може да подмине целта на по-трайна основа. „Ястребите“ от ЕЦБ обаче смятат, че тримесечните намаления са по-подходящи, тъй като твърди данни за заплатите, заетостта и растежа се получават на тримесечие.

Друг проблем е, че инфлацията вероятно ще се повиши към края на годината и бързи съкращения, докато тя се ускорява, биха били лош сигнал.

„Когато водещите показатели като PMI и индекса Ifo от тази седмица, както и изоставащите показатели като днешните данни за германския пазар на труда и актуалните данни за инфлацията от Франция и Испания, сочат слаб растеж и по-бърза дезинфлация, „гълъбите“ от ЕЦБ явно ще летят високо“, акцентира икономистът от ING Карстен Бржески.

Икономистите също увеличиха натиска върху централната банка. BNP Paribas и HSBC промениха прогнозите си към ход надолу през октомври. Deutsche Bank и Societe Generale също призоваха ЕЦБ да ускори облекчаването.

В подкрепа на тезата за намаляване на лихвите са и данните от Германия, най-голямата икономика в блока, които показаха, че броят на хората без работа е нараснал повече от очакваното през септември, което засили опасенията, че страната вече е в рецесия. Икономиката на Германия се сви през две от последните три тримесечия, а Bundesbank вече заяви, че е възможно да има още един негативен показател предвид дълбоката индустриална криза.