Две години след като подаде съдебен иск срещу бившия си близък партньор, Arm премина на следващо ниво във враждата си с Qualcomm.

Според Bloomberg британската компания за полупроводници е отменила лиценза за архитектура, позволяващ на Qualcomm да използва нейната интелектуална собственост и стандарти за проектиране на чипове. Qualcomm, както и много други производители на чипове, използва компютърния код на Arm, от който чиповете се нуждаят, за да работят със софтуер, като например операционни системи.

Съобщава се, че Arm е изпратила на Qualcomm 60-дневно предизвестие за прекратяване на договора. Aко дотогава не се постигне споразумение, това може да има огромно въздействие върху финансите на двете компании и върху дейността на Qualcomm.

Подкрепеният от SoftBank разработчик на архитектура за чипове заведе дело срещу Qualcomm през 2022 г., след като производителят придоби Nuvia – друг от лицензополучателите. Arm твърди, че американската компания не е получила необходимите разрешения за прехвърляне на лицензите на Nuvia. По този начин Nuvia е нарушила договора им и тя е прекратила лицензите си, обяснява Arm в своя иск.

Qualcomm е използвала разработената от Nuvia технология в чиповете, предназначени за персонални компютри с изкуствен интелект, като тези на Microsoft и HP. Но Arm иска компанията да спре да използва разработената от Nuvia технология и да унищожи всички продукти, базирани на Arm, разработени преди придобиването.

Според Bloomberg Qualcomm ще трябва да спре продажбата на повечето от чиповете, които формират приходите ѝ в размер на 39 млрд. долара, ако компаниите не решат въпроса в рамките на следващите 60 дни.

Изглежда американският производител смята, че това е тактика на Arm да застраши бизнеса му и да получи по-високи лицензионни такси, защото негов говорител заявява пред Bloomberg и Financial Times:

„Това е още от същото от страна на Arm - още необосновани заплахи, целящи да принудят дългогодишен партньор, да попречат на нашите водещи по производителност процесори и да увеличат размера на лицензионните такси, независимо от широките права по нашия лиценз за архитектура.“

Qualcomm също така обвинява Arm, че се опитва да наруши правния процес и определя основанията ѝ за прекратяване на лиценза „напълно неоснователни“.

Междувременно говорител на Arm посочва пред Engadget:

„След многократните съществени нарушения на лицензионното споразумение на Arm от страна на Qualcomm, нямаме друг избор, освен да предприеме официални действия, изискващи от Qualcomm да отстрани нарушението си или да се изправи пред прекратяване на споразумението. Това е необходимо, за да се защити несравнимата екосистема, която Arm и нейните високо ценени партньори са изградили в продължение на повече от 30 години. Arm е напълно подготвена за съдебния процес през декември и остава уверена, че съдът ще се произнесе в наша полза.“