Европейският парламент публикува писмените отговори, изпратени от 26-мата кандидати за европейски комисари, преди изслушванията им в началото на ноември.

Ангажименти в отстояване на европейските идеали, по-голямо равенство между половете и редовни срещи с членовете на Европейския парламент са основни акценти от бъдещите представители на изпълнителната власт в ЕС, съчетани със специфични политически обещания, до голяма степен копирани от насоките на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Но сред дългите списъци с достойни обещания – най-словоохотливите от които са над 20 страници, има и отговори, които звучат смущаващо, отбелязва Euronews и представя някои от тях.

„Прилежен“ депутат

„Като народен представител имам почти перфектна посещаемост на пленарните заседания.“

Високата самооценка е на Кристоф Хансен, кандидат на Люксембург за еврокомисар по земеделието.

Няма да е чудно, ако както всички останали евродепутати, той също поиска 350 евро надбавка за всеки ден, в който присъства за официални процедури, което може би го е мотивирало за поста.

Но много евродепутатите наистина отсъстват редовно от заседанията в пленарна зала, така че браво на него, за това, че следва правия път, допълва Euronews.

Един 39-годишен политик и връзката му с младото поколение

„Като 39-годишен кандидат за европейски комисар, може да разчитате на мен за създаване на възможности за младото поколение.“

Думите са на Стефан Сежурне, френският кандидат за еврокомисар по индустриалния и технологичния суверенитет, както и конкурентоспособността на Европа, който смени Тиери Бретон в последния момент.

Вярно е, че Урсула Фон дер Лайен е загрижена за младите хора и призова всеки от нейния топ екип да организира диалог за политиката за младежта в рамките на първите 100 дни на поста си и всяка година след това.

И макар че без съмнение, е подготвен за еврокомисар, връзката на 39-годишния Сежурне с младото поколение звучи леко стряскащо, не мислите ли, допълва Euronews.

Европа и водораслите

„Ако бъда избран за поста, ще повиша осведомеността за ползите от силен сектор на водораслите в ЕС.“

Костас Кадис прие инициатива за водораслите през 2022 г. и като кандидат за еврокомисар по рибарството и океаните не се притеснява да пише хвалебствени слова за нея.

Според стратегията, търсенето на водорасли, които имат приложение в козметиката, фармацевтиката и енергетиката, може да достигне 9 милиарда евро до 2030 г.

Комисията обеща, наред с всичко друго, да „анализира наличието на данни, свързани с водораслите“, и дори да разгледа използването на водораслите като храна.

Добър апетит!

„Непо“ евроомисар

„Като европейски комисар, баща ми със сигурност е оставил положителен отпечатък.“

Това пише в мотивацията към кандидатурата си Кая Калас, която през юни беше избрана от лидерите на ЕС за Върховен представител на практика най-високопоставеният дипломат на блока.

Сега тя върви уверено по стъпките на баща си като министър-председател на Естония, а сега се надява да го направи и в изпълнителния орган на ЕС, където преди повече от десетилетие той беше комисар по транспорта и административните въпроси.

Калас не първият непо политик в ЕС - председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е син на бившия еврокомисар Луи Мишел, но естонската представителка може би се надява, че акцентирането на роднинските връзки може да ѝ спечели ценни допълнителни гласове.

Има ли място LinkedIn в ЕП

„Ако бъда назначена, за мен ще е привилегия и чест да се присъединя към колегията на комисарите“, пише Мария Луис Албукерке, потенциалният комисар по финансовите услуги на ЕС.

Изказването в леко лиричен стил създава усещане за LinkedIn, пише Euronews и допълва: Очакваме по време на тричасовото изслушване на 6 ноември, да помоли членовете на Комисията по икономически въпроси на Европейския парламент да я добавят в контактите си от професионалната мрежа.

Стажантски вълнения

„Страстта ми към проекта на ЕС се породи още като стажант в Европейския парламент.“, връща се назад във времето Глен Микалеф.

Само на 35 години кандидатът на Малта обещава да бъде най-младият член на следващата Европейска комисия.

Изглежда, че той все още има приятни спомени от стажа в институциите на ЕС - както и много от стотиците, които го преминават всяка година.

И все пак, да продължава да го посочва в автобиографията си, когато кандидатства за работа на върха на изпълнителната власт на ЕС, може би е малко прекалено.

„На някои населението нараства, на други намалява“

„Островите са много разнообразни и са изправени пред различни предизвикателства, включително различни нива на икономически растеж и демографски тенденции, като на някои населението нараства, а на други намалява.“

Противоречивият избраник на Италия Рафаеле Фито беше назначен за изпълнителен зам.-председател по въпросите на сближаването и реформите.

Според командировъчното писмо, изпратено от Урсула Фон дер Лайен, той ще отговаря за проблемите, пред които са изправени многото острови на Блока – включително за подпомагане на обединението на Кипър.

Предстои му интензивно изслушване предвид връзките му с десния премиер Джорджа Мелони, но добрата новина е, че поне прави разлика между Нова Зеландия и Ибиса, допълва Euronews.