Все още ли добавяте към водата си лимон или краставица? Това са стари новини. Най-новите съвети за хидратация, разпространявани от инфлуенсърите в TikTok, е да добавяте към водата си бамя. Изтъква се, че тя стимулира храносмилането, подобрява кожата и дори се твърди, че улеснява раждането.

Търсенията за вода с бамя са скочили с 470% в Pinterest, а уелнес влогърите в TikTok се възхищават на ползите от напитката. Но какво всъщност стои зад целия този шум?

Според д-р Каран Рангараджан има известна истина в това, че водата с бамя помага да имаме здрави черва. „Слузта в бамята действа като разтворими диетични фибри и пребиотик“, обяснява той в скорошно видео. Когато тази слуз се смеси с вода, тя образува гел, който помага да поддържате доброто храносмилане и перисталтика.

Лигавата текстура на бамята идва от високите нива на растителна слуз в нея, подобно на семената от чиа, които също се използват за подобряване на храносмилането. За да направите вода с бамя, просто накиснете няколко шушулки във вода за една нощ и прецедете твърдите вещества на сутринта. Резултатът ще бъде гелообразна течност, пълна с разтворими фибри, които могат да поддържат здравословно храносмилане.

Бамята е пълна с антиоксиданти, флавоноиди и фенолни киселини, които намаляват възпалението в червата и подобряват цялостното здраве на храносмилателната система. С богатото си съдържание на витамини А и С, водата от бамя може дори да придаде блясък на кожата ви.

Въпреки че е вярно, че бамята съдържа фолиева киселина, което е жизненоважно хранително вещество по време на бременност, трябва да ядете много от нея – около два килограма дневно – за да задоволите нуждите си от фолат. Така че не можете да разчитате единствено на вода от бамя, за да приемате нужните витамини, но все пак е добра идея да я добавите към диетата си.

В социалните мрежи потребителите също се възхищават на ползите от водата от бамя за подобряване на храносмилането по време на бременност и по-лесно раждане. Една потребителка на TikTok твърди: „Пих вода от бамя всеки ден по време на бременност и бебето ми излезе след два напъна, без никакви лекарства!“

Не забравяйте обаче, че ползите от водата от бамя засега са само  TikTok сензация. Официални научни изследвания по

темата на този етап липсват, така че една бутилка чиста обикновена вода остава

най-сигурния път към хидратация.