Мишел Панинг си избира за мишена нищо неподозиращ мъж от уличната тълпа и от упор му задава въпроса:

„Ще ми дадете ли 100 долара назаем?“

„Не“ – механично отговаря той. „Направих го!“, усмихва се самодоволно тя пред камерата на телефона, докато си тръгва. Панинг всъщност не търси 100 долара и няма значение какъв е отговорът на непознатия. Подвигът е, че изобщо задава въпроса, разказва CNN.

Цялото приключение e част от т.нар. терапия на отхвърляне – популярна тенденция в социалните медии и най-вече TikTok, която насърчава хората да задават на непознати странни въпроси, на които най-вероятно ще чуят „не“ като отговор.

Смисълът е да се изправим срещу първоначалния страх, който може да се появи в очакване на отхвърляне или друга негативна реакция.

Това е нещо като форма на експозиционна терапия, при която постепенно се излагате на ситуацията, от която се страхувате, и може да бъде добро упражнение за хора с високи нива на тревожност, които искат да се чувстват малко по-комфортно при отхвърляне, обяснява д-р Тейлър Уилмър, клиничен психолог, базиран във Вирджиния.

Но има и предпазни мерки, които трябва да се имат предвид, за да е сигурно, че взаимодействията се извършват безопасно, допълва психоложката, която е директор на стратегията за клинични продукти в InStride Health и член на борда на Националния център за социална тревожност.

Да си „изпросиш“ не като отговор

Мишел Панинг, която е коуч по въпросите на любовта, секса и връзките и често публикува съветите си в социалните мрежи, чува за тенденцията, когато попада на лекция на TEDx с участието на Джиа Джианг. Той пише в блога си, че в продължение на 100 дни е провеждал терапия с отхвърляне, след като се е вдъхновил от игра на карти, разработена от канадския предприемач Джейсън Коми.

На свой ред, Панинг се вдъхновява да покаже на другите, а и на себе си, че отхвърлянето не е толкова страшно, колкото може да изглежда.

В продължение на 30 дни това лято тя провежда ежедневно предизвикателство, свързано с преследването на отхвърлянето, и го публикува в TikTok. Моли непознати хора за прегръдка, пита дали може да подремне на изложеното легло в магазин за матраци и дали може да отиде зад щанда, за да си направи сандвич в закусвалня.

В началото на предизвикателството споделя, че приема много негативно усещането за отрицателен отговор. Но в края на 30-те дни, това е далеч по-комфортно и няма проблем да задава такъв тип въпроси на непознати.

И макар че много от молбите ѝ са отхвърляни, Панинг е изненадана да открие, че понякога непознати хора казват „да“.

„Помислих си: „Уау, колко много неща оставяме на масата, като просто не питаме, защото се страхуваме, че ще бъдем отхвърлени?“

Такъв тип предизвикателството може да бъде полезен начин да опознаем себе си малко по-добре и да разберем как в определени ситуации могат да възникнат неприятни емоции, като например тревожност, обяснява Джордан Тревърс, психотерапевт от Ню Джърси и основател на Awake Therapy.

Но ако някой изпитва прекалена тревожност и му е трудно да изпълни по-малките задачи, Тревърс предлага да работи със специалист по психично здраве, вместо да се насилва да изпълни предизвикателството в социалните мрежи.

Как да се справите със страха от отхвърляне

Експозиционната терапия може да помогне на хората да се упражняват да се справят с неудобните чувства, като ги излагат на повече сценарии, в които тревожността е склонна да се прояви, казва Тревърс.

Ако човек просто избягва ситуации, които пораждат тревожност, това може да засили тези чувства и да започне да диктува начина му на живот.

„Чувството на нервност при отхвърляне, както и на тревожност или страх като цяло, са напълно нормални човешки преживявания. Тези емоции в малки, управляеми дози всъщност ни помагат да се предпазим“, каза Уилмър. „Само че когато страхът или тревогата станат толкова големи, че ни пречат да живеем и да правим нещата, които искаме, тогава може да е полезно да получим външна подкрепа.“

„Важно е да се има предвид, че предизвикателствата на терапията за отхвърляне в социалните медии предизвикват различен тип чувства от емоциите, които могат естествено да се появят, когато преживявате отхвърляне от молба за работа или от някой, към когото таите романтичен интерес“, казва Тревърс.

„Когато не получавате това, което искате, отхвърлянето боли и бих казала, че усещането е по-различно от отхвърлянето, което ще почувствате, когато можете да предвидите, че отговорът ще бъде „не“.

Понякога задаването на странна молба може да ви изненада с това колко пъти хората ще кажат „да“. И дори във видеоклиповете в TikTok, в които някой се сблъсква с отхвърляне, в повечето случаи непознатият, който казва „не“, всъщност го прави по изключително учтив начин, допълват експертите.