Повечето хора убиват времето на дълги полети с четене на книга, гледане на филм или дрямка.

Но най-новата TikTok тенденция в пътуванията насърчава пътниците да седят мълчаливо и да гледат напред в продължение на часове, без да се движат или да правят каквото и да било.

Току-що изкарах 7-часов полет. Без слушалки, без филм, без вода... Силата на ума ми не познава граници,

разказва в TikTok един от потребителите с никнейм @oiwudini.

Видеото му е събрало над 14 милиона гледания и има безкраен поток от клипове като неговия, в които пътниците (повечето мъже) прекарват часове в самолета, въздържайки се от всякакви развлечения, пише Fortune.

Дори футболната звезда на „Манчестър Сити“ Ерлинг Холанд и британският рапър ArrDee се включиха в акцията, като публикуваха видеоклипове, в които гледат съсредоточено в една точка, без да се разсейват, по време на последните си полети на дълги разстояния.

Не е ясно какво е поставило началото на тенденцията, но изглежда, че целта е да покаже умствената издръжливост. Разбира се, няма никакви доказателства, че пътниците действително прекарват целия полет, концентрирани само над мисълта си.

Полезно ли е за мозъка

В свят, постоянно изискващ внимание, изключването и дигиталната детоксикация имат своите предимства.

„Липсата на достъп до имейли или на възможност за „чекиране“ на социалните мрежи означава, че можем да създадем пространство, в което да ангажираме ума си с други дейности и хора“, казва пред Fortune Софи Морт, доктор по философия, експерт по психично здраве в Headspace и клиничен психолог.

„Когато си осигурим пространство за изключване, то дава възможност да се съсредоточим върху това, което ни прави щастливи“, обяснява Морт. „Така че изключването – дори и само по време на пътуване, може да бъде точното решение, когато става въпрос за защита на психическото ни състояние.“

Но всичко трябва да бъде в умерени количества.

„Ако решите да не гледате филм в самолета, това няма да ви навреди“, заключава Морт. „Но да се въздържате от храна, вода и сън по време на полет на дълги разстояния – и да пренесете това поведение в ежедневието си – може да навреди“, обяснява експертът.

Рискове

Всъщност умереността в TikTok е излязла от употреба.

Потребителите са готови на всякакви крайности, само и дамо да получат почетна значка, вместо наистина да се изключат и да доведат медитацията си до завършеност.

Ето защо Джин Лейли, психотерапевт, специализирал в областта на тревожността, стреса и депресията, казва, че изобщо не би препоръчала такава практика. „Наистина нямам представа защо някой би го правил. По-добре е да поспите, например.“

Вместо да накара пътниците да се почувстват в състояние на дзен, тя предупреждава, че липсата на стимули, хидратация и хранене може да има обратен ефект и да доведе до повишени нива на стрес, замаяност, негативни мисловни модели и тревожност.

Освен че правят пътуването по-неприятно за самите тях, тези хора рискуват да създадат сериозни медицински случаи по време на полетите.

Елоиз Скинър, психотерапевт и автор на книгата „Но жив ли си?“, предупреждава, че крайната липса на стимулация може да доведе до дисоциация – когато човек вече не се чувства свързан със собственото си тяло.

Особено по време на полет движението е важно, а пълната му липса може да доведе до риск от венозна тромбоза.

Крайното възприемане на осъзнатостта може да доведе до събуждане на травми от миналото или да промени мозъка така, че той да притъпи емоциите - както положителните, така и отрицателните.

„По-здравословният подход е да се интегрират периодите на размисъл с адекватна хидратация, хранене и леки развлечения. Малките управляеми стъпки винаги са по-добри от крайните практики. Те са по-устойчиви и ще осигурят по-добри и положителни резултати“, съветват експертите.