Дните на леката закуска от мюсли с плодове или скромна вечеря със зелена салата, изглежда отминават.

Най-новата тенденция в диетите, която набира широка популярност в социалните мрежи, включва огромно количество месо.

Менюто е богато и предлага цялата гама възможности - говеждо, свинско, агнешко, пилешко, пуешко, плюс карантия, супи с костен бульон, много масло и яйца като гарнитура към основните.

В TikTok има над 146 000 видеоклипа с хаштаг #carnivore (месояден), а по данни на Google търсенията на този термин са се увеличили със 79%, пише Fast Company.

Сред най-известните meatfluencers (инфлеунсъри на месо) е Liver King с над шест милиона последователи в TikTok, които дори се застъпват за консумацията на сурово месо.

Не си мислете, че тази диета е само мъжко занимание. Млади потребителки също се впускат в хищния режим като начин за регулиране на хормоналните си нива, насърчаване на здравето на червата и поддържане на стройна физика.

„Ако нахраните червата си с пълноценни храни, всичките ви проблеми ще изчезнат“, заявява TikTok инфлуенсърката Макензи Мериът във видеоклип, гледан 1,5 млн. пъти.

Приготвяйки шейк за след тренировка, тя смесва сурови яйца, масло, сол и костен бульон с редица други съставки - всичко това с гарнитура от суров черен дроб. Резултатът изглежда точно толкова привлекателно, колкото и звучи.

Други любители на месото са станали популярни с твърденията си, че месоядната диета е подобрила кожата им, регулирала е нивата на хормоните и е събудила либидото им. Един от ютубърите, Limitless Lindy, твърди, че е свалил близо 200 кг (!) за малко повече от две години, като се е придържал към строга месоядна диета.

Експерти от Healthline обаче предупреждават, че няма контролирани проучвания, които да подкрепят твърденията на инфлуенсъри, че месоядната диета помага за премахване на здравословни проблеми.

Всъщност в нея липсват полезни хранителни вещества, включително фибри и растителни съединения като антиоксиданти, и в крайна сметка може да има дългосрочни отрицателни последици за здравето.

По-високият прием на месо се свързва и с главоболие, предизвикано от веществата, които се съдържат в преработената плът, със стомашни болки и увеличаване на теглото.

Диетичните насоки на САЩ, разработени от Министерството на здравеопазването и човешките ресурси и Администрацията по храните и лекарствата, препоръчват разнообразно хранене, включващо зеленчуци, плодове и зърнени храни, както и млечни продукти и протеини.

Предложено е американците действително да ограничат червеното месо в полза на птиче и риба, поради факта, че червеното се свързва със сърдечносъдовите заболявания.

Не на последно място, повишената консумация на месо има ужасяващи ефекти за планетата, тъй като увеличава емисиите на парникови газове и същевременно изразходва много прясна вода за производството му, допълват още от Fast Company.

И така, засега най-добрата диета остава тази, която залага на две неща – баланс и разнообразие в премерени порции.