Съединените щати и Европейският съюз искат пълно разследване на сигналите за нарушения по време на изборите в Грузия, след като президентът на страната призова за протести.

Резултатите от преброяването на гласовете в почти всички избирателни секции бяха удар за прозападните грузинци, които разглеждаха вота като избор между управляваща партия, която задълбочи връзките си с Русия, и опозиция, целяща ускоряване на интеграцията с ЕС.

Президентът Саломе Зурабишвили призова хората да излязат на улицата, за да протестират срещу резултатите от изборите, които според избирателната комисия са спечелени от управляващата партия.

„Грузинска мечта“, чийто яростен критик е Зурабишвили, получи близо 54% от гласовете, съобщи комисията. Но опозиционните партии оспориха резултата, а наблюдателите на вота отчетоха значителни нарушения.

В неделя държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Съединените щати се присъединяват към призивите на наблюдателите за пълно разследване.

„Занапред насърчаваме политическите лидери на Грузия да зачитат върховенството на закона, да отменят законодателството, което подкопава основните свободи, и заедно да се справят с недостатъците в изборния процес“, каза Блинкен в изявление, цитирано от Reuters.

Преди това Европейският съюз призова Грузия бързо и прозрачно да разследва предполагаемите нередности по време на вота.

„ЕС припомня, че всяко законодателство, което подкопава основните права и свободи на грузинските граждани и противоречи на ценностите и принципите, на които е основан ЕС, трябва да бъде отменено“, категорични бяха от Европейската комисия в съвместно изявление с ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

Зурабишвили, бивш съюзник на „Грузинска мечта“, която спечели президентския вот през 2018 г. като независим кандидат, призова грузинците да протестират в центъра на столицата Тбилиси, за да покажат на света, „че не признаваме тези избори“.

В продължение на години Грузия беше една от най-прозападните държави, излезли от Съветския съюз, като според социологическите проучвания много грузинци не харесват Русия заради подкрепата ѝ за два отцепнически региона в страната им. През 2008 г. Русия победи Грузия в кратката им война за бунтовническата провинция Южна Осетия.

Резултатът от изборите е предизвикателство за амбицията на ЕС да се разшири, като привлече още бивши съветски държави. Миналата седмица Молдова одобри с малко присъединяването си към ЕС при гласуване, което според молдовски официални лица също е било помрачено от руска намеса.

Нарушения и призиви за протести

В реч, произнесена в неделя заедно с лидерите на опозицията, грузинският президент Саломе Зурабишвили беше категорична, че управляващата партия в страната е използвала широко разпространени измами, за да спечели изборите.

„Аз не приемам тези избори. Те не могат да бъдат приети, приемането им би означавало приемане на Русия в тази страна, приемане на подчинението на Грузия на Русия“, предупреди тя. „Ние станахме свидетели и жертви на специална операция на Русия. Откраднаха правото ни на избор, проведоха руски избори.“

В събота, докато избирателите гласуваха, в множество избирателни секции в Грузия избухна насилие. Още тогава Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обяви опасенията си, свързани с купуването на гласове, „дисбаланса на финансовите ресурси, разединяващата атмосфера на кампанията и неотдавнашните законодателни изменения“.

Международната мисия от наблюдатели на Националния демократичен институт потвърди, че предизборният период е бил компрометиран от широко разпространени заплахи, тормоз и в някои случаи насилие, които са засегнали избиратели, активисти и политически участници.

Премиерът на Грузия отхвърли твърденията за фалшифициране на вота и насилие, като заяви пред BBC, че „нередности се случват навсякъде“ и че „общото съдържание на изборите е в съответствие с правните принципи и принципа на демокрацията“. Но опозиционните групи, сред които „Коалиция за промяна” и „ Единство - Национално движение”, заявиха, че техните депутати няма да се възползват от парламентарните си мандати, тъй като резултатите от изборите са фалшифицирани.

Тина Бокучава от опозиционната партия „Единно национално движение“ коментира пред POLITICO, че изборите трябва да се проведат отново, за да може страната да има правителство, избрано с мандата на своя народ. Някои други партийни лидери обаче отказаха да подкрепят нейния призив.

Перспективите на Грузия за членство в ЕС се забавиха, след като сегашното правителство прие противоречив закон за „чуждестранните агенти“ в руски стил, въпреки предупрежденията, че това може да застраши кандидатурата на страната за присъединяване към блока. В навечерието на изборите управляващата партия също така обеща да забрани почти всички опозиционни организации.

Повече от дузина европейски и канадски политици, включително председателите на парламентарните комисии по външни работи в Германия, Литва, Ирландия и Украйна, подписаха съвместно изявление, в което се заявява, че вотът не е бил „нито свободен, нито справедлив“.

„На този фон Европейският съюз не може да признае резултата“, се казва в изявлението.

Въпреки това унгарският министър-председател Виктор Орбан побърза да поздрави грузинския министър-председател Иракли Кобахидзе и „Грузинска мечта“ „за съкрушителната им победа на парламентарните избори“. Орбан ще посети Тбилиси на 28 октомври, съобщи грузинското правителство, с което вероятно ще разгневи колегите си лидери от ЕС.

„Какъв позор“, написа латвийският външен министър Байба Браже в X, коментирайки докладите на ОССЕ. „Приветствам грузинския народ, който излезе да гласува масово въпреки сплашването. Тяхното желание за европейско бъдеще трябва да бъде уважено от всяко грузинско правителство.“

Естонският министър на външните работи Маргус Цахкна също изрази загриженост във връзка със „съобщенията за нередности“, като написа в X: „Следим отблизо оценките на международните и местните наблюдатели“.