Плановете на Молдова да се присъедини към Европейския съюз продължават да са в неизвестност в понеделник, тъй като преброяването на гласовете на националния референдум за членство в блока, който според президента на страната е бил опорочен от „безпрецедентна“ руска намеса, продължават.

Според данните, публикувани от молдовската избирателна комисия в понеделник, 49,97% от гласоподавателите в източноевропейската страна са гласували против плана на прозападния президент Майа Санду за присъединяване към ЕС до 2030 г., а 50,03% са го подкрепили.

На извънредна пресконференция, когато броят на преброените гласове надхвърли 90%, Санду обяви, че „престъпни групи, работещи заедно с чуждестранни сили“, са използвали „десетки милиони евро, лъжи и пропаганда“ в опит да задържат Молдова „в капана на несигурността и нестабилността“.

По думите ѝ властите в страната разполагат с „ясни доказателства“ за „измама в безпрецедентен мащаб“, целяща да подкопае демократичния процес.

„Очакваме окончателните резултати и ще отговорим с твърди решения“, категорична беше тя.

Докато преброяването на бюлетините се приближаваше към своя край, вътрешни за кампанията лица предупредиха, че гласоподавателите от диаспората в ЕС все още не са включени в преброяването. Въпреки това двама служители, запознати с процеса, говориха за нарастващо безпокойство, че кампанията в подкрепа на присъединяване към блока се е провалила.

Повече от 1,56 млн. души, или 51,65% от избирателите, са гласували на общонационалния референдум - значително над една трета, необходима за признаване на валидността на вота. Резултатът може да определи геополитическото бъдеще на Молдова за години напред.

Референдумът се проведе заедно с президентски избори, като проевропейският настоящ президент Санду, която се стреми към втори мандат, оглави класирането с 41,78% от гласовете след преброяване на 98,11% от бюлетините. Най-близкият ѝ съперник, политикът от прокремълската Социалистическа партия Александър Стояногло, остава втори с 26,41%.

След като не успява да си осигури абсолютно мнозинство, Санду ще се изправи срещу Стояногло на втори тур - неприятна перспектива за действащия президент, който се очакваше да спечели с голяма разлика.

По-рано тази седмица заместник министър-председателят на Молдова и ръководител на интеграцията в ЕС Кристина Герасимов коментира пред POLITICO, че правителството разглежда членството в ЕС като „екзистенциално“ предвид заплахите от страна на Москва. По думите ѝ „няма план Б“ за спечелване на референдума.

„Очакванията бяха, че ще има драматична победа за действащия президент“, казва Влад Лупан, бивш посланик на Молдова в ООН, рано в понеделник. „Проучванията на общественото мнение в Република Молдова са пословично ненадеждни, с изключително висока степен на грешка, и това ще бъде едно от обясненията за днешния ден“.

Според него друго обяснение е свързано със схема за купуване на гласоподаватели от страна на проруски групи.

„Молдова е сравнително бедна страна и редица хора, които биха гласували по един или друг начин, определено бяха набелязани, особено тези с по-ниски доходи“, смята той.

Победа за Русия?

През последните години Молдова бързо се ориентира към Запада, а точно от другата страна на границата бушува войната в Украйна. Длъжностни лица предупредиха, че руското разузнаване е направило активни опити да осуети референдума за членство в ЕС, както и едновременните избори.

„Виждаме класическия хибриден инструментариум, който Русия използва, за да влияе на изборите, но мащабите са наистина безпрецедентни“, казва Герасимов. „Виждаме хибридни атаки срещу публични институции, отговорни за критични услуги, като пощата и летището. Виждаме купуване на гласове. Виждаме използването на местни корумпирани пълномощници и политически партии - дават им се пари в брой, за да дестабилизират ситуацията на място.“

През септември съветникът по националната сигурност на Молдова Станислав Секриеру посочва пред POLITICO, че страната е изправена пред „безпрецедентна атака“ чрез хибридни тактики.

По-късно началникът на полицията в страната съобщи, че в банковите сметки на повече от 130 000 молдовски граждани в навечерието на изборите са били преведени над 15 млн. долара руски средства като част от очевидна схема за купуване на гласове.

ЕС изпрати гражданска мисия в Молдова, за да подпомогне изграждането на устойчивост срещу заплахите от Русия, като украинските сили за сигурност предупредиха, че са открили заговор за свалянето на Санду.

По-рано в неделя се появиха кадри на големи тълпи, които се образуваха в две избирателни секции в Русия, като молдовските власти предупредиха, че те са „изкуствено създадени, за да застрашат изборния процес“.

„Руският президент Владимир Путин използва Молдова като марионетка, за да покаже, че Западът е хартиен тигър, а Брюксел не е надежден съюзник“, казва Ивана Страднер, научен сътрудник във вашингтонската Фондация за защита на демокрациите.

Според нея очевидният успех на руската хибридна война се оказва тревожно предзнаменование за критичните избори в Грузия следващата седмица - друга страна кандидатка за членство в ЕС, където Москва се опитва да укрепи позициите си.

„Грузия наблюдава Молдова и ако Западът се провали в Кишинев, следва провал в Тбилиси“, смята Страднер.